Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je od početka ruske invazije na Ukrajinu do 24. avgusta dala državljanstvo za 29 građana Ruske Federacije, što je 70 posto više nego za 12 meseci prošle godine. Među njima su uglavnom sportisti i biznismeni. Istovremeno, zemlje Evropske unije (EU) razmatraju zabranu izdavanja viza za građane Rusije zbog rata koji je Kremlj pokrenuo pre šest meseci.

Državljanstva u Srbiji su dodeljene na osnovu člana Zakona o državljanstvu koji omogućava Vladi da izda srpske pasoše ljudima „čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Republiku Srbiju“.

Po istom osnovu Vlada Srbije je prethodne godine izdala ukupno 53 rešenja o dodeli državljanstva, a od toga je 17 osoba iz Rusije.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije detektovao osobe koje su na listama sankcija, a koje su dobile srpski pasoš od početka invazije.

Državljanin Srbije je u aprilu ove godine postao Aleksej Šendrik, 19-godišnji bokser iz Moskve.

Prema pisanju medija, Šendrik je pobednik Evropskog prvenstva u boksu 2020. i višestruki bokserski prvak Rusije.

Šendrik je u pisanoj izjavi za RSE rekao da je procedura za dobijanje državljanstva bila brza, pošto je Bokserski savez Srbije izrazio zainteresovanost za njegov dolazak.

„Trajala je oko dva meseca“, kaže.

„Prijavio sam se, jer je Srbija naša bratska zemlja i zaista želim da osvajam svetske titule i medalje za vašu a sada i moju zemlju i znam da to mogu sigurno“, rekao je Šendrik.

Aleksej Šendrik nije prvi ruski sportista koji je dobio državljanstvo Srbije. I prethodnih godina su brojni sportisti iz Ruske Federacije dobijali pasoše Srbije, o čemu je RSE već pisao.

Od početka invazije na Ukrajinu ruski sportisti se suočavaju sa zabranom učestvovanja na svim važnim evropskim i svetskim manifestacijama. Ove sankcije odnose se na klubove, kao i na nacionalnu reprezentaciju Rusije.

***

BONUS VIDEO: Koje su posledice ukoliko ruska državna televizija Raša tudej otvori predstavništvo u Srbiji


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar