Foto: N1

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je (ustaški) pozdrav "Za dom spremni" legitiman, a u emisiji Crvena linija rekao je da se to ne može upoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj. U razmeni stavova nije želeo da učestvuje ni dvadeset minuta, već je napustio emisiju.

„Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi sa Istoka. Vi možete i jedan i drugi pevati borbene, jer je hrvatska vojska u domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobedila u ratu i vas, i sve četnike, oterala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se setite Oluje“, rekao je hrvatski političar, obraćajući se dvojici drugih gostiju – Srđanu Mazalici, poslanik SNSD-a u Skupštini RS i Brajanu Brkoviću iz SSP.

Tema emisije je bila to ko su izdajnici, kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regije? Za primer je uzeto to da je, uprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Takođe, i da su uprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav „Za dom spremni“ ustaški i da nije u skladu sa Ustavom, ova obeležja zabeležena su u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I  da, uprkos presudama suda u Hagu i zahtevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija da povuče priznanja ratnim zločincima.

Foto: N1

Na pitanje šta sa odlukom Ustavnog suda Hrvatske da je uzvik „Za dom spremni“ protiustavan, kaže da ta odluka „ne postoji, i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama“.

„Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava. Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već pre 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga“, rekao je. Kaže da se to ne može upoređivati sa fašizmom u Srbiji. Za napuštanje Zorana Milanovića  komemoracije na kojoj je upotrebljen ovaj ustaški pozdrav, kaže da je „ludost“.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram