Medjunarodni aerodrom Dzon F. Kenedi
Međunarodni aerodrom Džon F. Kenedi Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Broj letova otkazanih ovog vikenda širom sveta zbog Omikron varijante koronavirusa, jutros se približio brojci od 7.000 i očekuje se da će do kraja dana još porasti.

Prema sajtu FlajtAver, više od 2.800 letova otkazano je u subotu, oko 2.400 u petak.

Pročitajte još:

Do nedelje ujutru, širom sveta otkazano je skoro 1.600 letova, a više skoro 2.000 je odloženo.

Omikron još uvek nije detektovan u Kini, ali se u toj zemlji takođe primenjuju stroga ograničenja zbog nekoliko slučajeva infekcije delta sojem i kao rezultat te situacije kineske avio-kompanije otkazuju najviše letova u svetu.

Prema dostupnim podacima, 540 letova je otkazala kompanija Čajna Istern, 267 letova kompanija Er China, što je četvrtina ukupnog broja letova tekompanije letova.

Kina primenjuje strategiju nulte tolerancije prema koronavirusu i za samo pet dana je 13 miliona ljudi zatvoreno u gradu Sian, u centralnom delu zemlje.

Mladi, odliv mozgova, odlasci, aerodrom, putovanje
Foto: Shutterstock

Ovo je dovelo u veoma tešku situaciju tri glavne kineske avio-kompanije, Er Čajna, Čajna istern i Čajna sautern, koje su u trećem kvartalu ove godine izgubile više od milijardu evra.

Širom sveta se otkazuju hiljade letova tokom božićnog vikenda zbog brzog širenja nove omikron varijante korona virusa, a sajt za praćenje letova Flajt Aver navodi da je u subotu otkazano skoro 1.000 letova iz i u SAD, a dan ranije 690.

Na sajtu FlajtAver ne navodi se razlog, međutim kompanije Delta, Junajted i Džet Blu saopštile su još u petak da širenje omikron soja korona virusa izaziva probleme sa osobljem što posledično dovodi do otkazivanja letova.

Evropske i australijske avio-kompanije su takođe bile primorane da otkazuju svoje letove tokom praznične sezone zbog istih problema i širenja korona virusa.

I u Japanu je otkazano više od 100 domaćih putničkih letova, ali ne zbog pandemije, već zbog velikog snega u severnim i zapadnim delovima zemlje, saopšteno je iz dve najveće japanske avio-kompanije.

BONUS VIDEO: Bauk Omikrona nad Evropom – gosti Danica Ilić i Marija Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar