Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Hamas je kao odgovor Izraelu na marš jevrejskih ultra-nacionalista u Istočnom Jerusalimu poslao „zapaljive balone“ . Ovi baloni mogu izgledati potpuno isto kao oni koji krase dečije rođendane, ali umesto vazduha oni u sebi imaju vodonik ili helijum, na koji je postavljena bomba, zapaljivi uređaj ili Molotovljev koktel. Kada se puste vetar ih nosi do mesta na kom je meta, a kada do tog mesta dođu ispuste svoj sadržaj i tada nastaje prava katastrofa.

Pročitajte još:

Sa granice Pojasa Gaze na Izrael prvobitno su od početka protesta 2018. godine lansirani zapaljivi „zmajevi“. Od maja 2018. godine Hamas u artiljeriju dodaje i balone napunjene helijumom na koje su zakačeni zapaljivi uređaji ili eksploziv. Vetar koji duva sa Sredozemnog mora balone usmerava ih iz Gaze prema Izraelu.

Prema izveštajima, od 10. jula 2018. godine zapaljivi zmajevi i baloni izazvali su 678 požara u Izraelu. Nisu smrtonosni, ali mogli bi da budu. Do sada su uništili 910 hektara šume, 610 hektara poljoprivrednog zemljišta i još dosta drugih površina.

Šta je dovelo do ovoga?

Poslednji napad ovim zapaljivim balonima bio je odgovor na marš jevrejskih ultra-nacionalista koji je odobrila nova izraelska vlada na čelu sa Naftalijem Benetom, iako je ruta prolazila kroz delove Jerusalima oko Starog grada u kojima žive Palestinci. Hamas je tada pozvao Palestince da se „odupru maršu“.

Marš je ipak održan, a izraelska policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija i uz pomoć pripadnika policijske konjice, obezbeđivala je trasu prema Kapiji Damask u Starom gradu i sklanjala Palestince koji su se nalazili u tim delovima grada. Učesnici marša nosili su izraelske zastave i uzvikivali „Narod Izraela živi“.

 

Izraelska aviacija sinoć je kao odgovor na balone napala Pojas Gaze. IDF, izraelske odbrambene snage, objavile su snimak napada na Tviteru.

U objavi IDF navodi se je napad odgovor na lansiranje „zapaljivih balona“ iz pojasa Gaze koji su izazvali požare na poljima u južnom Izraelu. U izjavi, vojska navodi i da je „spremna na sve scenarije, uključujući obnovljene borbe“.

Napad IDF-a je prvi napad na Gazu nakon što je postignuto primirje posle 11 dana žestokih sukoba tokom kojih je poginulo više od 250 ljudi. Za sada, nema prijavljenih žrtava ni sa jedne strane.

Novi izraelski premijer Naftali Benet rekao je ranije da je izraleska vlada ne bi trebalo da toleriše zapaljive balone i da mora da uzvrati kao da je Hamas ispalio rakete na Izrael.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar