Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa, Privatna arhiva

Sukobi između Hamasa i Izraela zvanično su obustavljeni. Palestinci su na ulicama Gaze slavili što konačno mogu da spavaju bez straha, ali mnogi od njih nemaju gde da se vrate. O tome kako sada izgleda Gaza, ali i kako su izgledali dani sukoba za Nova.rs govori Palestinka Sameh Asli.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako kaže slavlje koje se dogodilo prethodnih dana dokaz je da Palestina nije uništena.

„Tačno je, slavili smo i izlazili na ulice. To je naš način da kažemo i pokažemo čitavom svetu da pripadamo ovoj zemlji i da smo zid palestinskog otpora. Ja sam među prvima izašla na ulicu“, kaže ona.

„Tokom ovih 11 dana uopšte se nisam osećala sigurno, svakog minuta sam mislila da ću umreti. Međutim, sada kada je primirije izvesno, da, osećam se bezbedno“, dodaje.

Samah Isleem. Foto: Privatna arhiva

I ona je, kao i većina njenih sugrađana, bila primorana da napusti svoj dom kako bi sačuvala život.

„Razmiljšam i o tome da se vratim u svoj dom. Živim u blizini granice, a to je najrizičnije mesto na koji se bacilo najviše bombi, o tonama suzavca da ne govorim“, kaže Sameh.

Ovih 11 dana nemilosrdnih sukoba, svakako će ostaviti neizbrisiv trag u njenom životu, iako bi ih, kako kaže, najradije zaboravila.

„Tokom ovih dana, dok je čitav muslimanski svet slavio Ramazanski bajram, Gaza se opraštala od svoje dece, omladine, zbrinjavala ranjene. Njene ulice bile su potpuno uništene i krvave. Bila sam prestravljena, samo sam se molila. Ali taj strah nije bio od umiranja, već sam se plašila da ne izgubim člana porodice. Spavala sam potpuno obučena, kako bih mogla da istrčim iz kuće u svakom trenutku. Svake noći sam slušala decu kako vrište zbog zvuka granatiranja, budila sam se prestravljena iz sna“, priseća se.

„Pritom, mi ovde uopšte nemamo struju uveče već godinama. Može se reći da su oni to koristili i gađali su čak i u toku noći, kada ovde ne sija ni ulično svetlo, prosto je jezivo kada u gluvo doba bežite iz kreveta, kako biste spasili živu glavu i izlazite na ulicu na kojoj je mrkli mrak“, dodaje Sameh.

Ambasador Palestine: Gaza podseća na Beograd 1999. godine

Mohamed Nabhan, ambasador Palestine u Srbiji za naš portal takođe je govorio o prekidu sukoba i tom prilikom izjavio kako ga centar Gaze podseća na srpsku prestonicu iz vremena bombardovanja.

„Centar grada Gaze je skoro totalno porušen, uključujući pet solitera od po 20 i više spratova. To me je podsetilo na porušene zgrade u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine od strane NATO-a“ rekao je on.

Istakao je i da mu se čini da je ovo pravi momenat da se ozbiljno pregovara o budućnosti Palestine i Izraela.

„Izrael bi morao dobro da razmisli, šta će i gde će. Mora da se odrekne uloge okupatora i ugnjetavača palestinskog naroda. Mora da se povuče iz cele Zapadne Obale i Istočnog Jerusalima i da preseli svoje doseljenike tamo sa tih teritorija, jer su ti doseljenici uzrok ovog okršaja. Oni bespravno žele da isteraju naše ljude iz svojih domova u Šeih Džarah (Sheikh jarrah) u Jerusalimu i da im oduzmu njihove kuće i stanove u kojima žive decenijama“, rekao je Mohamed.

Dodao je da je krajnje vreme da Izrael pokuša da pokaže poštovanje palestinskom narodu i da prestane da gleda na njega kroz nišan puške.

„Vreme je da sednemo i razgovaramo kao ljudi i da razmišljamo o budućnosti naše dece, kao i njihove. Moramo naći način da živimo u toj našoj zajednickoj otadžbini kao dobri građani i komšije. Zato se ja nadam da je ovo bila poslednja runda u seriji okršaja između nas i Izraela“, rekao je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar