Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Glavni grad Hrvatske danas je prijavio novih 558 slučajeva koronavirusa.

Zbog svakodnevnog porasta broja novozaraženih a i kako bi smanjili gužve, Nastavni zavod za javno zdravlje (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ od danas je uveo novi model uzimanja briseva na koronavirus za građane, pa će testiranje biti moguće isključivo uz prethodnu prijavu.

Pročitajte još:

Moramo biti svesni da ova priča iscrpljuje zajednicu, da slabi potencijal cele zajednice, a ne samo zdravstvenog sistema. Ne postoji nijedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo. Brojevi nisu u desetinama već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mestu. Ova priča traje predugo i brojevi obolelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sistemu čini svoje da slabi sistem, poručio je čelnik Gradske kancelarije za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč.

On je rekao da je zakazivanje testiranja pokušaj da se kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rešava problem. On, međutim, strahuje da će uz kapacitete za zbrinjavanje bolesnih i ljudski potencijal slabiti.

Jeleč je rekao i da, zbog velikog broja obolelih, dolaska zime i respiratornih infekcija, postoji mogućnost da učenici u Zagrebu pređu na onlajn nastavu.

U Hrvatskoj je juče zabeleženo rekordnih 2421 slučaj zaraze koronom, a osam osoba je preminulo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar