Foto:EPA-EFE/US NAVY/MC3 CHRISTINA ROSS/Facebook

Prošle godine u San Dijegu Sjedinjenim Državama američki ratni brod "Bonom Ričard" goreo je pet dana. Pri gašenju požara povređeno je 70 osoba. Godinu dana kasnije, konačno je otkriveno da je za njega odgovoran dvadesetogodišnji mladić Rajen Mejs.

Pročitajte još:

Kako je naveo jedan od svedoka, ovaj mladić viđen je kako odlazi do mesta na kome je buknuo požar, neposredno pre njegovog izbijanja.

Istražitelji misle da je ovaj marinac, koji se nadao ući u mornaričke „foke“, elitnu mornarsku jedinicu za specijalne zadatke, ali u tome nije uspeo, pa je odlučio da se osveti podmetanjem požara.

Rajen je tokom desetosatnog ispitivanja negirao sve optužbe i tvrdio da mu nameštaju.

On sada nije nije optužen samo za namerno podmetanje požara, već i za petljanje sa opremom za zaštitu od požara na brodu i uklanjanje dokaza sa mesta zločina sa ciljem ometanja savezne istrage.

Veruje se da je Rajen sabotirao tri vatrogasne stanice na brodu koji je proizveden 1998. godine, a šteta je bila tolika da se od popravka odustalo jer bi kolštale više nego sam brod. Naime, troškovi popravka procenjeni su na čak 3,2 milijarde dolara.

U požaru je povređeno 40 mornara i 23 civila.Stavljen pod kontrolu i ugašen zahvaljujući zajedničkom naporu 400 mornara sa 15 brodova i angažmanu helikoptera vatrogasnih i vojnih odreda.

Ryan Mays Foto:printscreen/instagram

Kako su došli do njega?

Nekoliko dana nakon što je požar ugašen, detektivi su pronašli plastičnu bocu bez kapica sa malom količinom tečnosti u blizini mesta na kojem je požar nastao, navodi se u sudskim spisima. Vlasti su označile bočicu kao dokaz i nastavile pretres broda. Prema zapisima, kad su se vratili da prikupe dokaze, boca je nestala.

Kasnije su pronašli tri dodatne boce, jednu od njih sa gorivom, i dve aluminijumske limenke. Nekoliko istrošenih patrona sa ugljen-dioksidom za koje se činilo da su eksplodirale tokom požara takođe je pronađeno unutar jedinice za pranje i sušenje veša.

Ryan Mays Foto:printscreen/facebook

Istražitelji su takođe otkrili da su tri od četiri obližnja vatrogasna creva bila isključena.

Zanimljivo je i to da je u julu 2020. godine, Rajen je ljudima koji su radili na istraživanju požara rekao kako je osećao miris miris gorućeg goriva, tog jutra, što odgovara mirima materijala koji su pronađeni u blizini mesta gde je požar počeo.

Od pregledanih članova posade, istražitelji su primetili da je Mais jedina osoba koja je prijavila te mirise.

Mornar je takođe prijavio osećaj „male količine adrenalina i anksioznosti“ kada je saznao za požar, navodi se u dokumentima.

Ryan Mays Foto:U.S. Navy

Kolege svedočile o tome da je Rajen mrzeo mornaricu

On je pre požara objavio fotografiju na društvenim mrežama pre požara, na kojoj s „stisnutim“ trbušnjacima pozira u boksericama, uz komentar „Volim miris napalma rano ujutro“, što je referenca na film „Apokalipsa danas“.

Mornaričko vodstvo navodi da je raspoloženje i ponašanje mornara koji su imali ambiciju da postanu deo „foka“, a onda završili na običnim položajima u mornarici često prilično promenjivo, kod njega je to bilo ekstremno.

U sklopu istrage svedočili su i su članovi posade. Jedan od 177 mornara rekao je da je on mrzeo mornaricu.

Foto:Tanjug/AP Photo/Gregory Bull

Mrzeo autoritet

Za mornaricu se prijavio 2019. godine. Iduće godine započeo je izrazito naporan i zahtevan fizički trening koji traje 24 nedelje kako bi upao u Sil. Odustao je nakon pet dana obuke. Premešten je na Bonom Ričard kao običan mornar i tada se, čini se, promenilo njegovo ponašanje.

Kako se navodi u sudskim dokumentima, tada je počeo da pokazuje „prezir prema autoritetima i američkoj mornarici“.

BONUS VIDEO: Protestni performans „Borba bez podela je pobeda za svakoga“ 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare