migranti; Libija
Foto: EPA / HANNAH WALLACE BOWMAN HANDOUT

Libijske pomorske vlasti priznale su da je brod njihove obalske straže ispalio hice upozorenja na čamac sa migrantima u Sredozemnom moru, sa očiglednom namerom da ih spreči da uđu u Evropu.

Libijska mornarica izdala je kasno sinoć saopštenje u kojem je osudila „bilo kakva dela koja krše lokalne i međunarodne standarde i zakone“ i obećala da će ispitati odgovorne.

Portparol Evropske komisije Peter Stano danas je osudio incident koji predstavlja „razlog za zabrinutost“, dodajući da je Komisija već zatražila objašnjenja od libijske vlade.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Proveravamo činjenice i okolnosti koje stoje iza tog događaja i sigurno ćemo to vrlo pažljivo pratiti. Tražićemo objašnjenja, ali i sprovesti istragu o onome što se dogodilo“, rekao je Stano.

Nemačka nevladina organizacije Si voč (Sea Watch) u četvrtak je objavila video snimljen iz aviona koji prikazuje kako libijska obalska straža velikom brzinom juri plavi drveni čamac sa malim motorom u kome je bilo najmanje dvadesetak osoba.

Na snimku se vide uniformisani muškarci na libijskom brodu, u međunarodnim vodama Malte, kako su najmanje dva puta pucali u pravcu čamca sa migrantima.

EU obučava, oprema i podržava libijsku obalsku stražu da presreće migrante koji pokušavaju da preko Sredozemnog mora stignu u Evropu.

Najmanje 723 osobe su stradale ili nestale od početka ove godine ploveći u nesigurnim čamcima tom glavnom tranzitnom rutom.

Skoro 15.000 muškaraca, žena i dece presrela je libijska obalska straža i vratila na libijsku obalu od početka godine do 26. juna, što je rekordan broj.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar