Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenik Ostoja Knežević dovedeni su oko dva sata iza ponoći u Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, nakon što su, kao i sedam sveštenika koji su pre njih dovedeni u tužilaštvo, večeras oko 22 sata otišli u policiju kako bi dali izjavu povodom litije u Nikšiću.

Nikšićka policija je sveštenicima prethodno uručila naloge za saslušanja u Parohijskom domu, kako bi prikupili informacije o događaju. Joanikije se pri ulasku u tužilaštvo obratio novinarima i pitao ih što su još budni, dodavši da se nikada bezbednije nije osećao.

Ispred policije se sinoć okupilo više stotina građana, pevajući crkvene pjesme i pesme o Kosovu i skandirajući „ne damo svetinje“ i „ne damo vladiku“, kao i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Nakon jučerašnje litije u Nikšiću policija je privela vladiku Joanikija i još sedam sveštenika da daju izjave. Građani Nikšića su krenuli za njima a veliki broj se okupio ispred zgrade policije, dok su sveštenici pokušavali da smire  okupljene.

Policija je okupljene pozvala da oslobode putnu komunikaciju i pređu na drugu stranu da sačekaju vladiku a na molbu sveštenika, narod je tako postupio,

Pod pritiskom naroda, policija je pristala da vladika Joanikije, u vlastitom automobilu, ode u CB. Ostali sveštenici su, u ime Svetog Vasilija, zamolili ljude da budu mirni, i da ni na kakav način ne naškode policiji, prenosi portal IN4S.

Vladika Joanikije obratio se okupljenima i rekao da će otići u policiju da da izjavu.

Kako su sveštenici kazali „Vijestima“, policija je želela da ih do stanice policije odveze maricom.

Kako prenose „Novosti“ u Parohijskom dom u Nikšiću je i mitropolit Amfilohije, ali za to još nema zvaničnih potvrda.

Protojerej Slobodan Joknić se obratio okupljenom narodu i zamolio ih da se raziđu i ne čine ništa ukoliko žele da im pomognu jer nemaju blagoslov vladike, prenose „Vijesti“.

 

 

Kako prenosi portal IN4S, trenutno se ispred Parohijskog doma u Nikšiću okupljaju građani.

Oni uzvikuju „Ne damo vladiku“, „Ne damo sveštenike“, „Ustaše“. Iz mase se čuju povici negodovanja i nezadovoljstva.

„Povodom okupljanja građana u organizaciji SPC u Nikšiću, prekršena je naredba o zabrani okupljanja, a organizatori će biti procesuirani“, rekao je pre hapšenja direktor Uprave policije Veselin Veljović.

„Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa“, saopštio je vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković i poručio da će svi oni za koje se utvrdi da su prekršili donete propise krivično odgovarati.

„Pozivamo državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja“, navodi se u saopštenju crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti.