Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jermak optužio je Rusiju da organizuje "propagandni šou" u okupiranom ukrajinskom gradu Hersonu nakon što su proruski čelnici te oblasti pozvali civile da se evakuišu. Oglasio se i savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak koji je napisao da se "samoproglašena 'gradska uprava' svečano evakuiše u iščekivanju ukrajinske pravde".

Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, negirao je da ukrajinske snage granatiraju okupirani grad što ruska strana koristi kao izgovor za evakuaciju.

„Rusi pokušavaju da uplaše stanovnike Hersona lažnim izveštajima o granatiranju grada i organizuju propagandni šou sa evakuacijom“, objavio je Jermak, dodajući da „propaganda neće upaliti“.

Oglasio se i savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

„Nije prošlo ni mesec dana od pompezne objave pripajanja Hersona Rusiji i svečanog koncerta na Crvenom trgu, kako se samoproglašena ‘gradska uprava’…svečano evakuiše u iščekivanju ukrajinske pravde. Realnost može da boli ako živite u izmišljenom svetu fantazije“, napisao je na Tviteru Podoljak.

Podsećamo, danas su počele masovne evakuacije iz grada Hersona. Prema najavama lokalnih vlasti koje je imenovala Rusija, u narednih šest dana trebalo bi da bude evakuisano između 50.000 i 60.000 ljudi.

„Vlasti u Hersonskoj oblasti planiraju da privremeno presele između 50.000 i 60.000 ljudi sa desne obale reke Dnjepar na levu obalu ili u druge ruske regione“, izjavio je danas vršilac Vladimir Saldo, lokalni zvaničnik kog je imenovala Rusija.

Civilima je zabranjen ulazak u Hersonsku oblast narednih sedam dana, objavile su lokalne proruske vlasti.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar