Nacionalna televizija Gabon Foto: Printscreen/Twitter

Grupa visokih oficira gabonske vojske pojavila rano jutros na nacionalnoj televiziji i saopštila da je preuzela vlast nakon što je izborno telo zemlje objavilo da je predsednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Oficiri su rekli televizijskom kanalu Gabon 24 da predstavljaju sve bezbednosne i odbrambene snage u centralnoafričkoj državi. Dodali su da su izborni rezultati poništeni, da će sve granice biti zatvorene do daljnjeg, a institucije raspuštene.

Svedoci javljaju da se u glavnom gradu Librevilu mogla čuti glasna pucnjava nakon televizijskog obraćanja vojske.

Vlada države članice OPEK-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte) nije odmah komentarisala događaj.

„U ime naroda Gabona odlučili smo da očuvamo mir ukidanjem sadašnjeg režima“, rekli su oficiri.

Dok je jedan oficir čitao zajedničku izjavu, desetak drugih u vojnim uniformama i beretkama mirno je stajalo oko njega. Vojnici su se predstavili kao članovi Odbora za tranziciju i obnovu institucija. Državne institucije koje su proglasili raspuštenim uključuju vladu, senat, narodnu skupštinu, ustavni sud i izbornu komisiju.

Inače, puč će, ako bude uspešan, biti osmi u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020. godine.

Potresi u Maliju, Gvineji, Burkini Faso, Čadu i Nigeru su potkopali demokratske procese u poslednjih nekoliko godina.

Vojska je prošlog meseca preuzela vlast u Nigeru, destabilizujući region Sahela i uvlačeći svetske sile u situaciju, čiji su strateški interesi ugroženi.

Pročitajte još:

Tenzije su bile visoke u Gabonu zbog straha od nemira nakon opštih izbora u subotu, na kojima je Bongo nastojao da produži 56-godišnju vladavinu svoje porodice dok je opozicija insistirala na promenama u zemlji bogatoj naftom i kakaom.

Nedostatak međunarodnih posmatrača, suspenzija nekih stranih medija i odluka vlade da blokira pristup internetu i uvede policijski čas nakon izbora izazvali su zabrinutost za transparentnost izbornog procesa.

Šezdesetčetvorogodišnji Bongo, koji je 2019. nasledio svog oca Omara na mestu predsednika, kandidovao se za novi mandat protiv 18 izazivača, od kojih je šest podržalo zajedničkog kandidata, bivšeg ministra i univerzitetskog profesora Alberta Onda Osu. Bongov štab odbacuje tvrdnje o izbornoj prevari.

Inače, zgrada parlamenta je spaljena 2016. godine kada su izbili nasilni ulični protesti protiv Bongovog kontroverznog reizbora za drugi predsednički mandat. Vlada je tada onemogućila pristup internetu na nekoliko dana.

BONUS VIDEO Sukob vojske i paramilitarnih snaga u Sudanu