Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran rekao je da Pariz i desetak većih gradova uvode oštrije mere zbog snažnog širenja koronavirusa i najavio ograničenja u okupljanjima i ranije zatvaranje barova.

Francuska vlada predstavila je u sredu novu mapu regija u kojima se povećava stepen zaraženosti, što lokalnim vlastima, a naročito u Parizu, omogućava da pooštre preventivne mere i ograničenja, javljaju agencije.

„Francuska podiže crvenu zastavu. Većina većih gradova, uključujući Pariz, sada su u zonama pojačanih mera ili zonama maksimalne uzbune zbog epidemije koronavirusa, nakon što je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 13.000 novozaraženih“, objavio je večeras u onlajn-blogu na svom portalu Parizijen.

Ministar Veran je predstavio novi nacionalni okvir s preporukama vlade lokalnim vlastima, zavisno u koju su zonu raspoređena pojedina područja – crvenu, jarko crvenu ili grimizno crvenu na novoj mapi koja procenjuje stepen opsasnosti i pretnje od širenja koronavirusa.

Lokalnim vlastima ostaje da, na osnovu vladinih parametara, usvoje i objave konkretne mere.

Kako prenose agencije, barovi u Parizu radiće od ponedeljka najduže do 22 sata, biće zatvorene sve teretane, a na javnim mestima se do daljeg neće moći okupljati više od 10 ljudi u grupi, objasnio je ministar Veran.

Jedna od mera je i ograničavanje venčanja i sličnih porodičnih proslava na maksimum 30 ljudi, dok će prodaja alkohola biti zabranjena posle 20 sati. Na velikim događanjima biće dozvoljeno najviše 1.000 ljudi, umesto dosadašnjih 5.000, naveo je Parizijen.

U Francuskoj je tokom avgusta rasla stopa zaraženih, da bi u sredu zdravstvene vlasti saopštle kako su za poslednja 24 sata registrovale 13.072 novozaraženih, što je treći put u poslednjih šest dana da je u Francuskoj na dnevnom nivou prijavljeno više od od 13.000 novih slučajeva koronavirusa. Od početka pandemije u Francuskoj je potvrđen najmanje 481.141 zaraze, a od posledica infekcije koronavirusom umrlo je 31.459 obolelih

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar