Turska, Dolmabahče palata, pregovori, Ukrajina, Rusija
Foto: Shutterstock

Turska zvanično zahteva od Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija promenu imena zemlje u Türkiye, rekao je ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. Ankara će u utorak poslati zvanično pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmena postane zvanična nakon ove nedelje, rekao je Čavušoglu novinskoj agenciji Anadolija.

UN su „spremne“ za promene, a Ankara je podsticala promene u Turskoj još od engleske verzije Turkey u velikom delu svoje međunarodne korespondencije, uključujući vesti o spoljnoj politici, dodao je on, prenosi Hina.

Rebrendiranje je usledilo nakon dekreta koji je u decembru izdao predsednik Redžep Tajip Erdogan o promeni imena u Türkiye na engleskom, francuskom i nemačkom, između ostalih jezika, uključujući i označavanje izvoznih proizvoda, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Ime Türkiye „na najbolji način predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turskog naroda“, navodi se u Erdoganovom dekretu.

Tačan razlog za promenu imena zemlje i vreme kada se to dešava nije jasno.

Državna televizija TRT citirala je u decembru članak o „nelaskavoj“ konotaciji imena Turkey na engleskom, navodeći da se ono ili odnosi na „veliku pticu poreklom iz Severne Amerike“ ili „kada nešto krene po zlu“.

BONUS VIDEO: Erdoganov megaprojekat – novi kanal pored Bosfora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare