Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Sud u Minsku odlučio je da članica predsedništva Koordinacionog saveta beloruske opozicije Marija Kolesnikova ostane u pritvoru, a optužena je zbog krivičnog dela pozivanja na oduzimanje vlasti u zemlji. Iz Belorusije je pobeglo nekoliko opozicionih lidera a Marija Kolesnikova je jedina od osnivača Koordinacionog saveta koja je ostala u zemlji.

Njen advokat Ljudmila Kazak je izjavila da je pritvor Kolesnikovoj produžen do 8. novembra, preneo je Sputnjik.

Kolesnikova je izjavila istražnom sudiji da je spremna da da iskaz o tome da su nasilno pokušali da je proteraju iz Belorusije, a takođe je opisala šta joj se zapravo dogodilo.

Ona je zahtevala da se pokrene krivični postupak protiv pripadnika KGB Belorusije i Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na osnovu krivičnih dela „otmica, nezakonito lišavanje slobode, pretnje ubistvom“.

Ona je privedena u noći između 8. i 9. septembra, kada su druga dvojica članova Koordinacionog saveta uspela da prebegnu u Ukrajinu.

Foto:AP Photo/TUT.by

 

Situacija u Belorusiji

 

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za oduzimanje vlasti.

Policija surovo guši mirne protester, najmanje četiri osobe su poginule a stotine su povređene od početka demonstracija, u pokušaju vlade da uguši nezadovoljstvno.

Više opozicionih lidera je pobeglo iz zemlje. Aktivistkinja Olga Kovalkova je našla sklonište u susednoj Poljskoj nakon pretnji da će biti zatvorena.

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. godine, optužio je Zapad za mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

 

 

Komentari

Svi komentari (0)