Foto: EPA-EFE/STRINGER

Beloruske vlasti optužile su opozicionarku Mariju Kolesnikovu za "podrivanje nacionalne bezbednosti" za šta je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Optužnica, koju je danas objavio istražni komitet zemlje, poslednja je u nizu pokušaja predsednika Aleksandra Lukašenka da se izbori sa masovnim protestima koji su krenuli nakon što je proglasio pobedu na izborima.

Pročitajte još:

Kolesnikova je uspela da izbegne deportaciju prosle nedelje pocepavši pasoš na granici sa Ukrajinom. Kasnije je u izjavi za javnost rekla da su joj Lukašenkovi agenti rekli da će napustiti Belorusiju „živa ili u komadima“. Trenutno je, piše Gardijan, u policijskom pritvoru.

Flautiskinja koja sebe ne smatra političarkom, Kolesnikova je jedna od vođa protesta u Belorusiji. Članica je Koordinacionog saveta, opozicionog tela čiji je cilj skidanje Lukašenka sa vlasti. Od sedam članova Saveta, samo je nobelovka Svetlana Aleksijevič izbegla zatvaranje ili deportaciju.

Lukašenko, koji se vratio iz posete Rusiji gde je tražio pomoć Vladimira Putina, poručio je građanima Belorusije da nema nameru da odstupi.

„Izbori su održani i rezultati su stigli. Krajnje je vreme da se prestane sa uznemiravanjem naroda“, rekao je on i optužio SAD da organizuju proteste protiv njega.