Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Liderka beloruske opozicije očigledno je oteta i trebalo je da bude proterana iz zemlje. A onda je Marija Kolesnikova navodno pocepala pasoš i – ostala. Koliko je ona važna za proteste?

Samo dan nakon navodne otmice Marije Kolesnikove u Minsku, već postoje prve naznake toga šta se (verovatno) dogodilo. Kolesnikova je poslednja od tri poznate liderke beloruske opozicije koja se još uvek nalazi u toj zemlji.

Ona je očigledno u noći s ponedeljka na utorak trebalo da bude prisiljena da napusti Belorusiju i ode u Ukrajinu. To je sličan scenario kao i u slučaju Olge Kovalkove, koja je takođe članica vodstva Koordinacionog saveta beloruske opozicije. Kovalkova je neposredno pre toga faktički proterana u Poljsku.

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

A Kolesnikova je, dok je dvoje njenih saradnika napustilo Belorusiju i prešlo u Ukrajinu, sudeći po izveštajima medija, pocepala svoj pasoš – kako bi ipak ostala u zemlji. To je u utorak potvrdio jedan od njenih saradnika Pavel Latuško, takođe član Koordinacionog saveta. U intervjuu za četiri ruska medija, predsednik Aleksandar Lukašenko u utorak je potvrdio da je Kolesnikova uhapšena prilikom prelaska granice. To je na svom kanalu na društvenoj mreži Telegram objavio jedan od novinara koji su vodili intervju, prenosi DW.

„Situacija nije jednostavna“

Kolesnikova je proteklih nedelja prerasla u jednu od vodećih figura opozicionog pokreta koji se bori protiv vlastodršca Lukašenka i optužuje ga da je lažirao rezultate predsedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020. Pre nego što su je nepoznate osobe otele, Kolesnikova je uvek bila na samom čelu protestnih okupljanja u Minsku.

Pred kamerama je Marija Kolesnikova stalno delovala kao dobro raspoložena, često se i rado smejala – kao da je svojim osmehom želela da otera autoritarnog predsednika koji već 26 godina vlada tom bivšom sovjetskom republikom. U jednom intervjuu za moskovski list „Komersant“ početkom septembra ipak je priznala da je njena sadašnja uloga za nju i veliko opterećenje: „Situacija za mene nije jednostavna.“

Jedan od najvećih izazova za Kolesnikovu očigledno je njena želja da mobiliše ljude protiv Lukašenka, ali da pritom formalno ne bude u vodećoj ulozi, jer bi takva uloga beloruskom pravosuđu bila izgovor da je uhapsi. „Za nas bi bilo jednostavnije kada bi postojao samo jedan lider“, rekla je Kolesnikova moskovskom listu i dodala da su se u opoziciji ipak dogovorili da ne postoji čvrsta hijerarhija – kako bi se otežala hapšenja.

Kulturna menadžerka u politici

Do pre samo nekoliko meseci retki su uopšte znali ime profesionalne flautistkinje i menadžerke u oblasti kulture s markantnom frizurom. Studirala je muziku u Minsku i Štutgartu i tek pre nekoliko godina postala je aktivna u svojoj domovini. Angažovala se na muzičkim projektima, podsticala razmenu umetnika između Belorusije, Rusije, Ukrajine i Nemačke.

Martin Šiter, profesor na Visokoj državnoj školi za muziku i pozorišnu umetnost u Štutgartu, u razgovoru za DW Kolesnikovu opisuje kao „izuzetno jaku osobu“: „Ona je neverovatno optimistična, odlučna, aktivna, puna energije. U stvari, gotovo da ne možete da je zaustavite, bez obzira čega se prihvati“, kaže Šiter, kojeg je ona svojevremeno pozvala u Minsk na jednu radionicu s koncertima.

Foto: Evgeny Odinokov / Sputnik / Profimedia

Pročitaj i:

Kolesnikova je rado nastupala i sama pred publikom. Organizovala je seriju predavanja pod nazivom „Muzička nastava za odrasle“, a 2017. Osvrnula se na Betovena, kao i na grupu „Pusi rajot“, na jednoj priredbi koju je nazvala „Muzika i politika“.

U aktivnu politiku Marija Kolesnikova se uključila na poziv Viktora Babarika, bivšeg top-menadžera „Belgazprombanke“ i mecene umetnosti. Prema njenim sopstvenima, Babarika je upoznala preko svojih projekata. Babariko je u maju iznenađujuće najavio da će se kandidovati za predsednika i kao novo lice u politici vrlo brzo mu je porasla popularnost. Međutim, u junu je uhapšen zbog navodnog privrednog kriminala. Uhapšen je zajedno sa svojim sinom, koji je ujedno bio i šef njegove predizborne kampanje.

Babariku na kraju nije bilo dozvoljeno da se kandiduje, a Kolesnikova je onda formirala savez s predsedničkom kandidatkinjom Svetlanom Tihanovskajom, njenim suprugom i jednim video-blogerom koji je takođe uhapšen i kojem nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na izborima. Zajedno s Veronikom Cepkalo, suprugom još jednog kandidata kojem nije dozvoljena kandidatura, one su formirale ženski opozicioni trio. Ali Cepkalo je napustila Belorusiju već na sam dan održavanja izbora, očigledno iz straha od progona. Tihanovskaja je nešto kasnije bila prisiljena da napusti zemlju – a Kolesnikova je ostala.

Raskol u odnosu s Tihanovskajom

„Uvek mi je bilo potpuno jasno da u svakom trenutku mogu da budem uhapšena“, rekla je Kolesnikova ovog leta u intervjuu za DW: „To me neće zaustaviti i to me ne plaši, jer znam da su procesi koji su počeli u beloruskom društvu – neminovni.“

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Teško je proceniti stvarni uticaj Kolesnikove u sedmočlanom Koordinacionom savetu opozicije. U njemu je inače i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič. Većina članova je uhapšena ili su prisiljeni da napuste zemlju. Vlasti to telo ne priznaju i vode istrage protiv njegovih članova. Kolesnikova je bila najviše prisutna u medijima, ima svoj video-blog i pritom deluje suverenije nego bivša domaćica Tihanovskaja.

Početkom septembra po prvi put je postalo jasno da postoji raskol u odnosima između tih dveju žena. Tihanovskaja, koja se smatra pobednicom izbora, kritikovala je neke ideje Kolesnikove i Babarika. Radilo se o reformi Ustava. Konkretan povod bio je Babarikov video, snimljeno očigledno još pre hapšenja.

„Opozicija nije izgubila izbore“, kritikovala je Tihanovskaja Babarikove reči. U istom videu, Kolesnikova je najavila osnivanje nove stranke koja bi trebalo da se zove „Zajedno“. Za sada još nije jasno u kojoj meri ta inicijativa zaista opterećuje međusobne odnose u opozicionom pokretu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar