Foto:ATA DADASHI / AFP / Profimedia

Stotine hiljada ljudi okupilo se jutros na ulicama Teherana kako bi prisustvovalo sahrani iranskog predsednika Ebrahima Raisija i drugih zvaničnika koji su poginuli u padu helikoptera, prenosi IRNA.

Guverner Teherana Alireza Fahari saopštio je da je glavni grad Irana dobro pripremljen za održavanje „veličanstvene“ pogrebne povorke, kako bi se oprostio od predsednika Raisija i drugih zvaničnika koji su stradali u padu helikoptera 19. maja na severozapadu zemlje.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Sejed Ali Hamnei predvodiće molitvu za pokojnog predsednika i njegovu pratnju na Univerzitetu u Teheranu, rekao je Fahari.

On je dodao da će nakon molitve biti održana pogrebna povorka na relaciji od Teheranskog univerziteta do trga Azadi.

PROČITAJTE JOŠ:

Trodnevni pogrebni obredi povodom smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija počeli su juče u gradu Tabriz u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

Iranska agencija IRNA izvestila je da se veliki broj vernika i ožalošćenih okupio u Tabrizu na trgu Šahid.

Telo Raisija je nakon toga premešteno u grad Kom, gde su održani dalji obredi u utorak popodne po lokalnom vremenu.

Danas je dan žalosti i neradni dan u Iranu, a telo Raisija je premešteno u iransku prestonicu Teheran, gde će vrhovni lider Irana Ali Hamnei održati saborne molitve za Raisija i druge žrtve nesreće.

Raisijevo telo će sutra biti premešteno u grad Birdžand, prestonicu pokrajine Južni Horasan, a sahrana će biti održana u četvrtak uveče u gradu Mašad u Hramu Imama Reze.

Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana.

U incidentu su takođe poginula dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade, navodi Irna.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar