Jens Stoltenberg Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da bi Kina trebalo da se suoči sa posledicama zbog svoje podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da je prerano da govori o tome o kojim merama je reč.

Stoltenberg je rekao u sredu u Otavi da NATO treba da počne da procenjuje tu opciju zbog toga što, kako je naveo, nije održivo da Kina nastavlja da podstiče najveće bezbednosne pretnje za članice Alijanse, posebno u Evropi, preneo je Si-Bi-Si (CBC). Stoltenberg je napomenuo da raste zabrinutost zbog povećane saradnje između autoritarnih država.

Jens Stoltenberg Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Stoltenbergova poseta Kanadi dogodila se istoga dana kada su ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali u Pjongjangu sporazum kojim se obećava uzajamna pomoć u slučaju da se bilo koja zemlja suoči sa „agresijom“. Iako detalji sporazuma nisu još poznati, i Rusija i Severna Koreja se suočavaju sa sukobima sa zapadnim zemljama.

„Očekujemo da sve zemlje članice NATO-a ispune obećanje da će ulagati u odbranu i da će sve dostići planirano izdvajanje od dva odsto BDP-a“ , rekao je Stoltenberg.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je istakao da će 23 od 32 zemlje članice NATO-a ove godine dostići nivo od dva odsto BDP-a izdvojenih za odbranu.
Kanada se nalazi u donjoj trećini članica Alijanse kada je reč o budžetu za odbranu, a predviđeno je da ove godine potroši 1,37 odsto BDP-a na odbranu. Stoltenberg se u Otavi sastao sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom uoči samita NATO-a sledećeg meseca u Vašingtonu i primio je nagradu za dugogodišnje obavljanje funkcije generalnog sekretara Alijanse sa koje će se povući u oktobru.

Očekuje se da će Stoltenberga zameniti odlazeći holandski premijer Mark Rute.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare