Foto: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Edvard Snouden, nekadašnji pripadnik američke obaveštajne službe (CIA), saglasio se da pet miliona dolara koje je zaradio od prodaje autobiografske knjige i govora koje je držao po svetu preda američkoj vladi.

Snouden je prošle godine objavio knjigu “Trajno zabeleženo” i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbednost.

Snouden je 2013. šokirao svet kada je čovečanstvu otkrio da američka vlada u tajnosti prikuplja podatke o svakom telefonskom pozivu, poruci i mejlu.

U knjizi od koje je zaradio više miliona dolara, otkriva kako je američka vlada stvorila sistem masovnog nadzora.

FOTO: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Ovo nije prvi put da američka vlada novčano kažnjava bivše zaposlene za neovlašćeno curenje informacija.

Pročitajte još:

I Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, koji je objavio knjigu o predsedniku Donaldu Trampu, suočava se sa sličnim pokušajem Ministarstva pravde da povrati zaradu od objavljivanja i prodaje knjige.

Snouden, koji trenutno živi u Rusiji, zaradio je više od četiri miliona dolara od prodaje knjige i autorskih prava. Njegovi govori, kojih je bilo više od pedeset, u proseku su plaćani po 8.000 dolara.

Advokat bivšeg saradnik NSA rekao je da dogovor koji je sklopljen između Snoudena i suda ne znači da američka vlada može odmah da oduzme njegov novac, jer on razmatra žalbu na prethodnu odluku suda o odgovornosti za objavljivanje knjige, piše CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar