Foto: Shutterstock

Jedan se vuk spustio u - Tuk, zvuči kao zgodna rima, a ustvari za meštane Tuka, maloga sela pored Mrkoplja u Gorskom kotaru u Hrvatskoj, nije baš zgodna zgoda. Gotovo svaku noć jedan se vuk samotnjak, meštani pretpostavljaju da je uvek isti, iz šume iza kuća spusti u selo i prošeta ulicom. Zabeležila ga je i kamera jedne od meštanki kako prolazi posred ulice tokom noći.

„I tako skoro svaku noć, kako pokazuju naše kamere, ali i lavež našeg psa Oskara. On je najbolji pokazatelj da kroz Tuk šetaju medo ili vuk. Na medvede smo već navikli, ali da nam, preko leta, dolazi i vuk, nije uobičajeno. Vukovi se u selu mogu očekivati eventualno zimi, kad su gladni, ne baš sad, leti, kad je šuma puna hrane“, kaže Ljubica Matić iz Tuka.

Njen je Oskar, čokoladni labrador, jako hrabar pas, i nije jednom dosad iz sela poterao medvjeda, bilo je puno takvih situacija – jednog je pre koju godinu čak ugrizao za stražnjicu pa tom medi nikad posle nije palo na pamet da se vrati, prenosi 24sata.hr.

„Nije nam baš svejedno što se sad i vukovi prešetavaju selom, kuće su uglavnom ograđene, ali je poznato da vuk može preskočiti i ogradu visoku dva metra. A mi u dvorištima imamo i kokošinjce. Komšinica niže u selu takođe ima kamere, nedavno je ovih dana njena kamera ulovila dva vuka koja hodaju ulicom“, istakla je Ljubica.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj samotnjak koji šeta Tukom dosad nije napravio nikakvu štetu. Prošlo se leto vuk šetao i glavnom ulicom, takođe tokom noći. Tuk je od Mrkoplja udaljen oko tri kilometra, deo je planinarske staze prema Matić poljani, Belim i Samarskim stenama, u njemu se nalazi i planinarski dom. To mesto na oko 900 metara nadmorske visine zimi broji najviše dvadesetak stanovnika, a leti ih je, s vikendašima, dvostruko više. Nekad je selo imalo i prva četiri razreda osnovne škole, danas nema nijedno dete u školi. Dok je bilo puno stanovnika, medveda i vukova u selu nije bilo, i obrnuto.

Kako pojašnjavaju meštani, ljudi je sve manje, odavno nema ni stoke, pa se u poljima više ne kosi i šuma se zbog toga „spustila“ gotovo do kuća.

BONUS VIDEO: Policajci na Floridi „uhapsili“ aligatora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar