Olaf Šolc Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nemački kancelar Olaf Šolc odao je počast zaverenicima koji su 20. jula 1944. pokušali da ubiju Adolfa Hitlera. Napad je organizovao i životom platio oficir Vermahta Klaus Šenk Graf fon Štaufenberg, piše dpa.

„Pre 78 godina žene i muškarci oko pukovnika Štaufenberga su rizikovali živote da sruše Hitlerov režim. Divim se njihovoj hrabrosti i hrabrosti svih onih koji su se suprotstavili nacistima. Njihove žrtve nas obavezuju da se uvek zalažemo za demokratiju“, objavio je Šolc na Tviteru.

Lider opozicionih demohrišćana Fridrih Merc je, isto na Tviteru, napisao da godišnjica napada „nas podseća da treba da ostanemo pri svojim vrednostima“.

Štaufenberg je ubistvom Hitlera želeo da okonča Drugi svetski rat. On je na sastanak u štab u Poljskoj, takozvanu Vučju jazbinu, doneo aktovku sa bombom i ostavio je ispod konferencijskog stola.

Foto: Mary Evans Picture Library / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Uspeo je da izađe sa sastanka i nije znao da je jedan od učesnika potom pomerio torbu – to je bilo dovoljno da Hitlera zaštiti od direktnog udara eksplozije i preživi napad.

Propao je i pokušaj državnog udara u Berlinu, a rat se otegao još skoro godinu dana, do maja naredne godine.

Štaufenberg je sa trojicom saučesnika streljan još isto veče u Berlinu, a čistka i ubijanje šireg kruga zaverenika trajali su nedeljama.

Sve u svemu, nacisti su pogubili oko 90 zaverenika i njihovih simpatizera.

***

BONUS VIDEO: Hitlerov kompleks na ostrvu Rigen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar