Marija Butina i Aleksej Navaljni
Marija Butina i Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/Press Service of Civic Chamber of the Russian Federation/HANDOUT, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Zatvoreni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji štrajkuje glađu nakon što mu je uskraćena medicinska nega, nadao se poseti lekara prošle nedelje. Umesto toga, u četvrtak, u posetu mu je došla osoba koju je verovato viđao samo u košmarima. Naime, radi se o Mariji Butini, ruskoj špijunki koja je osuđivana zbog zavere, jer se svojevremeno infiltrirala u političke organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama i informacije dostavljala predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Pročitajte još:

Prema objavi Navaljnovog tima na njegovom Tviter nalogu, Butina je izveštavala za televizijsku mrežu RT, koju finansira Kremlj.

Objave na Navaljnijevim društvenim mrežama u njegovo ime postavljaju članovi njegovog tima, jer on nema pristup Internetu.

„Umesto doktora, Butina, jadni propagandista sa RT kanala, danas je stigala u pratnji video kamera“, naveo je član Navaljnovog tima u objavi na Tviteru.

Takođe su istakli da je svrha njene posete bila da prikaže kako se uhapšeni opozicioni lider nalazi u najboljem zatvoru u Rusiji.

U izveštaju se navodi da joj je Navaljni držao predavanje pred ostalim zatvorenicima, nazivajući je „parazitom i slugom lopova“.

Navaljni se nalazi u kaznenoj koloniji br. 2, blizu Vladimira, 112 milja istočno od Moskve, gde kaže da ga stražari bude osam puta u toku noći i da su ga kaznili za brojne prekršaje. Neki od prekršaja su ustajanje 10 minuta kasnije, odbijanje gledanja video predavanja i odbijanje jutarnjih vežbi.

Disciplinu u kaznenoj koloniji br. 2 sprovode zatvorenici zvani „aktivisti“ koji sarađuju sa zatvorskim vlastima i prijavljuju prekršaje, često u zamenu za privilegije ili smanjene kazne.

Butina je reportažu zaključila intervjuisanjem upravo tih aktivista koji su joj rekli kako je sve dobro.

Međutim Navaljni, prema nezvaničnim informacijama, trpi jake bolove u leđima, zatražio je pristup lekaru i inekcije protiv bolova. Kaže da počinje da gubi osećaj u nogama.

Uprava Federalne kazneno-popravne službe (FSIN) za Vladimirsku oblast saopštila je da ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni u zatvoru dobija svu neophodnu medicinsku pomoć.

Ko je Marija Butina?

Butinin slučaj izašao je na videlo usred skandala oko napora Rusije da utiče na američke predsedničke izbore 2016. godine.

Uhapšena je 2018. godine i osuđena na 18 meseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama u aprilu 2019. godine.

Priznala je krivicu udruživanja sa visokim ruskim zvaničnikom radi infiltriranja u Nacionalno udruženje pušaka i druge grupe. Ona se tada nije registrovala u Ministarstvu pravde kao strani agent.

Priznala je da je radila pod upravom Aleksandra Toršina, bivšeg zvaničnika ruske vlade, u šemi uspostavljanja nezvaničnih linija komunikacije sa Amerikancima koje bi mogli da utiču na američku politiku. Butina je kasnije tvrdila da je zločin priznala pod pritiskom vlasti.

Tanja Čutkan, koja je bila sudija ovog slučaja, rekla je tada kako je Marijino nastojanje da prodre u konzervativne američke političke krugove, ne otkrivajući da je radila kao agent za Kremlj, bilo opasno i pretnja demokratiji.

Oslobođena je i deportovana u Rusiju u oktobru 2019. godine.

Memoari iz zatvora

U novembru je objavila knjigu „Zatvorski dnevnik“ o zatvoru u Sjedinjenim Državama. Ona se pojavila na ruskoj televiziji opisujući uslove, tvrdeći da se medicinska pomoć ne nudi u američkim zatvorima. U intervjuima je govorila da su joj u ćeliji palili svetlo na svaka četiri sata, budeći je.

U knjizi se žalila i da je zatvorena u samicu zbog kršenja pravila, a da nije obaveštena koje je greške učinila. Tvrdila je da su je ostali zatvorenici prijavljivali da čini „nešto loše“.

Nervnim agensom truju samo obaveštajci

Podsetimo, Navaljni je preživeo skoro fatalno trovanje nervnim agensom. Za ovakav vid napada uglavnom su odgovorni ruski agenti za bezbednost. Ove špekulacije Kremlj oštro negira, piše Vašington post.

Aleksej je zatvoren u januaru kada se vratio u Rusiju nakon lečenja u Nemačkoj.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Inače, Navaljni ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar