Foto: LASKI/EAST NEWS / Sipa Press / Profimedia

U centru Moskve, na dubini od 43 metra, nalazi se "Bunker 703“. To je bilo tajno mesto na kome je rusko Ministarstvo spoljnih poslova gotovo pola veka čuvalo svoje arhive i tajne dokumente.

Pročitajte još:

Izgrađen je pedesetih godina prošlog veka, a koristi se od 1961. godine. Decenijama je funkcionisao kao specijalna, tajna arhiva Ministarstva spoljnih poslova Sovjetskog Saveza, a potom i Rusije. Tako je bilo sve do 2005., kada je u bunker počela da prodire voda, pa je ministarstvo evakuisalo sve dokumente, da bi potom sa objekta bila skinuta oznaka tajnosti i otvorilo ga za posetioce.

Danas je to Muzej savremene fortifikacije, prvi te vrste u Rusiji.

Priča se da ova specijalni bunker nije slučajno sagrađen podalje od glavne zgrade Ministarstva spoljnih poslova, moskovske vlasti su želele da osiguraju očuvanje svih važnih međunarodnih dokumenata u slučaju neprijateljskog, ciljanog napada na središte ruske diplomatije.

„Glavna njegova namena bila čuvanje važnih arhiva, odnosno takvih dokumenata koji su utvrđivali celokupnu međunarodnu situaciju na našoj planeti, a koji su morali biti sačuvani i posle mogućeg nuklearnog napada, kako bi pomoću tih dokumenata bilo moguće obnoviti sve međunarodne odnose i omogućiti nastavak diplomatskih odnosa sa drugim državama“, kaže kustos muzeja Petar Jefimenko.

Bunker je posedovao infrastrukturu i opremu za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba u slučaju nuklearnog napada na Moskvu i do 15 dana.

Na objektu je radilo samo 12 ljudi u smeni. Glavni prioritet je bio očuvanje 120 tona dokumentacije Ministarstva spoljnih poslova.

Danas posetioci „Bunkera 703“ mogu da prošetaju podzemnim tunelima i hodnicima iz Staljinove ere i ere Hladnog rata. Sve je autentično, originalno i svaki eksponat mogu da dodirnu, pa čak i da pokrenu sirenu koja upozorava na nuklearni napad.

Pun naziv ovog objekta je „Bunker 703 ČZ“. Skraćenica ČZ znači „specijalno naručen“.

Ovaj podzemni objekat je poznat i kao „čokoladni bunker“. Tako je prozvan, s obzirom da se prekoputa njega nalazi fabrika konditorskih proizvoda, pa ceo ovaj kraj miriše na čokoladu.

Dugo se verovalo i da ovo skladište pripada toj obližnjoj fabrici, pa je čak kružila i legenda da se tu čuvaju i tone čokolade, slatkiša i suvih obroka za građane u slučaju rata.

Teško da je iko tada mogao da pretpostavi njegovu stvarnu namenu.

Posetioci ovde mogu čuti priče ne samo o „Bunkeru 703“, nego i o drugim sličnim objektima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a kakvih u Moskvi ima na desetine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar