Mjanmar, Myanmar
Foto: Handout / AFP / Profimedia

Sud u Mjanmaru osudio je danas na 20 godina zatvora Vin Hteinu za izdaju, bliskog saradnika svrgnute liderke Aung San Su Ći, saopštio je član njihove političke stranke.

Odluku suda preneli su i lokalni mediji.

Kazna izrečena 79-godišnjem Vin Hteinu najteža do sada za bilo kog od najviših članova vlade i stranke Su Ći koji su privedeni nakon što je vojska preuzela vlast 1. februara.

Su Ći je optužena za nekoliko krivičnih dela za koje njene pristalice kažu da su izmišljene sa ciljem da je dikredituju.

Vin Htein je dugogodišnji saradnik od poverenja Su Ći i pokrovitelj njene stranke Nacionalna liga za demokratiju. On je javno pozivao na građanski otpor protiv vojnog puča i uhapšen je 4. februara.

Stranka Su Ći je ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima u novembru 2020. godine.

Preuzimanje vlasti od strane vojske izazvalo je masovne proteste, ali otpor je dodatno ojačao nakon što su snage bezbednosti ubile više demonstranata.

Kjau Tiha, član Centralnog komiteta stranke i jedan od njenih izabranih članova parlamenta, rekao je da je od sudskog izvora saznao za kaznu i naredbu sudije da Vin Htein bude odmah prebačen u zatvor u Mandalaju.

Mjanmarski mediji, koji uglavnom rade ilegalno pod vojnom upravom, takođe su preneli vest o odluci suda. U SMS poruci Ministarstva informisanja novinarima je potvrđeno da je Vin Htein osuđen na 20 godina zatvora, ali nije navedneo više detalja.

Vin Htein je očigledno uhapšen zbog izjave koju je dao neposredno nakon vojnog puča.

„Prokletstvo puča je ukorenjeno u našoj zemlji i to je razlog zašto je naša zemlja i dalje siromašna. Tužan sam i uznemiren zbog naših sugrađana i njihove budućnosti“, rekao je 2. februara Vin Htein, koji je bio politički zatvorenik za vreme bivše vojne vlade.

On je rekao da bi svi građani koji su glasali na parlamentarnim izborima 2020. za Nacionalnu ligu za demokratiju trebalo da se odazovu pozivu za građansku neposlušnost koji je uputila izabrana liderka Aung San Su Ći.

Vin Htein je optužen po članu 124(A) Krivičnog zakona koji se odnosi na izdaju.

Zakon, koji je za to krivično delo predvidjao maksimalnu kaznu od tri godine zatvora, vojna vlada je izmenila ubrzo nakon njegovog hapšenja i povećala kaznu od sedam do 20 godina.

Bonus video: Podvodni dronovi, vojni i civilni

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar