Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden predstavio je plan ekonomskog oporavka zemlje od posledica koronavirusa vredan vrtoglavih 1,9 biliona dolara.

Pročitajte još:

U trenutku ekonomske krize „ne možemo da dopustimo sebi da sedimo prekrštenih ruku“, rekao je Bajden predstavivši u Delaveru paket pomoći koji uključuje više od 400 milijardi dolara za direktnu borbu protiv pandemije, 352 milijardi dolara lokalnim i državnim vladama za pomoć nezaposlenima, radnicima i deci.

„Tokom ove pandemije, milioni Amerikanaca su ni krivi i dužni izgubili svoje dostojanstvo i poštovanje koje im donosi posao i plata“, rekao je Bajden. „Naša ekonomija pati“, dodao je on.

Očekujući kritike zbog toga što će novi plan povećati zaduženost zemlje i opteretiti javne finansije, izabrani predsednik je istakao da će „vraćanje ulaganja na polju zapošljavanja i rasne jednakosti dugoročno sprečiti ekonomsku štetu. Korist će biti znatno veća od troškova“ tog plana, dodao je Bajden.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Bajdenov plan za spas Amerike

Paket pomoći nazvan „plan za spašavanje“ koji je Bajden predstavio trebalo bi da izvuče SAD iz najveće ekonomske krize od 1930ih. Sada mu je međutim ostalo da ubedi kongresmene da odobre 1900 milijardi dolara za plan oporavka.

Za očekivati je da će naići na protivljenje republikanaca, iako su oni proletos glasali za plan pomoći predsednika Donalda Trampa vredan 2200 milijardi dolara.

Tekst predviđa da Amerikanci dobiju još jedan ček na 1400 dolara po osobi zavisno od prihodima. Naknada za nezaposlene od koje živi 18 miliona Amerikanaca isplaćivaće se do kraja septembra do kada je moguće i plaćeno bolovanje zbog zaraze koronavirusom.

U tekstu se spominje i produženje moratorijuma na otkaz ugovora o najmu stana i na porez za nekretnine do kraja septembra, kao i pomoć u hrani.
Prema poslednjim podacima više od 1,15 miliona Amerikanaca ostalo je bez posla samo u prvoj nedelji nove godine.

Bajden, koji će biti inaugurisan 20. januara – zbog čega je u Vašingtonu opsadno stanje posle upada pristalica Donalda Trampa u Kapitol prošle sedmice – je najavio i da će ubrzati testiranje ali i vakcinisanje protiv korone i da namerava da finansira 100.0000 javnih radnika kako bi pomogli u tome.

Iz sveta i regiona čitajte:

Tim paketom bilo bi omogućeno otvaranje škola u roku od 100 dana i na neki način povratak u „normalu“ u brojnim aspektima društva. „I u ovom teškom trenutku želim da znate da vidim mogućnosti. Optimista sam“, poručio je Bajden.

Izabrani predsednik se nada i da će Kongres prihvatiti povećanje minimalne plate sa sadašnjih 7,25 dolara na 15 dolara po satu, što je dvostruko više, a predviđena su i sredstva koja će lokalnim vlastima pomoći da sačuvaju radna mesta vaspitača, nastavnika, policajaca, vatrogasaca i zaposlenih u javnom zdravstvu.

Stručnjaci procenjuju da bi ta mera mogla da razbesni republikance u Senatu koji su krajem 2020. blokirali svaki plan ekonomske pomoći koji uključuje finansijska sredstva sa lokalnu upravu.

Povećanje poreza predviđeno u njegovu predizbornom programu za najveća preduzeća u zemlji i za pojedince koji zarađuju više od 400.000 dolara na godinu, ipak se ne spominje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram