Foto: Youtube/Crypto Investor Show

Velški ajtijevac Džejms Hauels koji je 2013. slučajno bacio hard drajv sa ključevima za 7500 bitkoina ponudio je 25 posto od 200 miliona funti koliko oni sada vrede.

Pročitajte još:

Kompjuterski inženjer koji tvrdi da je slučajno bacio hard drajv sa bitkoinima vrednim milione funti obećao je da će poštenom pronalazaču – u ovom slučaju opštini – dati četvrtinu svog bogatstva.

Džejms Hauels, 35, kaže da je njegov stari laptop sa 7500 bitkoina vrednih oko 200 miliona dolara bačen na deponiju u Njuportu, u južnom Velsu. Hauels je rekao da će i on i opština imati koristi ako mu dozvole da prekopa deponiju što su lokalne vlasti odbile pozvavši se na regulative i zaštitu životne sredine.

„Njihov stav jednostavno nema logike“, rekao je on Gardijanu.

Hauels je ispričao da je hard drajv bacio 2013. kada je raščišćavao sto. „Imao sam dva identična hard drajva i bacio sam pogrešan. Sada tome mogu samo da se smejem“, rekao je on.

Hauels je više puta molio gradsko veće Njuporta kako bi mu pomogli da pronađe drajv a sada je ponudio i 25 posto vrednosti kriptovaluta na njemu ako radnici čistoće uspeju da ga iskošaju.

On veruje da će draj i pored ovoliko vremena na đubrištu i dalje raditi. „Kutija će možda biti zarđala ali disk koji je u njoj i gde su pohranjeni podaci – postoji velika šansa da i dalje funkcioniše“, rekao je on.

Hauels je rekao i da gradsko veće neće morati da plati ni dinara pretragu deponije jer je dobio finansijsku podršku jednog fonda a ima i predstavu gde treba tražiti hard drajv.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Tokom 2013. godine, kada bi jedan kontejner bio napunjen, on bi dobio serijski broj i onda bi bio bačen u otvorenu jamu i zakopan. Postoje podaci i o tačnoj lokaciji svakog zakopanog kontejnera. Stoga, ako bih mogao da pristupim tim podacima, mogao bih da identifikujem sedmicu kada sam bacio hard drajv i pronađem serijski broj kontejnera i mesto gde je zakopan“, objasnio je on.

Gradsko veće Njuporta saopštilo je da ih je Hauels više puta kontaktirao ali da su troškovi iskopavanja, čuvanja i ponovnog smeštanja otpada izuzetno visoki – mere se u milionima funti – a da ne postoji garancija da će drajv biti pronađen, niti da će raditi.

„Gospodinu Hauelsu je više puta rečeno da prekopavanje deponije nije moguće i da će imati ogroman uticaj na okolinu. Stoga, jasno smo mu stavili do znanja da mu ne možemo pomoći“, naveli su iz gradskog veća.

Svega nekoliko dana ranije, u medijima se pojavila priča o Stefanu Tomasu, programeru iz San Franciska koji je zaboravio svoju šifru za bitkoin novčanik i koga bi ta zaboravnost mogla da košta milione dolara.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare