Foto: Youtube

Stefan Tomas nije jedini koji je zaboravio lozinku ali je jedan od retkih koga ta zaboravnost može da košta milione dolara.

Pročitajte još:

Naime, Tomasu su preostale samo dve šanse da se domogne svog bogatstva od 240 miliona dolara. Tolika je vrednost 7.002 bitkoina koje je ovaj programer iz San Franciska, dobio pre deset godina kao nagradu za snimanje video snimka koji objašnjava kako kriptovaluta funkcioniše.

U vreme kada je poklon stigao, bitkoini su vredeli dva do šest dolara po komadu. Spakovao ih je u svoj „digitalni novčanik“ i zaboravio na njih.

Sada svaki bitkoin vredi 34.000 dolara, a sadržaj njegovog novčanika procenjen je na 240 miliona dolara. Međutim, Tomas je zaboravio lozinku koja treba da otključa njegovo bogatstvo, piše Gardijan.

Tomas, rođen u Nemačkoj, već je osam puta uneo pogrešnu lozinku, a ako još dva puta pogreši, disk koji sadrži njegove privatne ključeve bitkoina, biće zaključan – i novac nikada neće videti.

Cena bitkoina i iznad 40.000 dolara

Cena bitkoina je prošle nedelje dostigla vrednost više od 40.000 dolara, udvostručivši se za manje od mesec dana. Od tada je opao, ali je i dalje porastao za više od 700 odsto od kada je pandemija počela, u martu prošle godine, sa oko 5.000 dolara.

Tomas je rekao da je isprobao svojih osam najčešće korišćenih lozinki za pristup svom hard-disku IronKei, ali se ispostavilo da su sve pogrešne. Uređaj automatski šifruje sav sadržaj posle desete pogrešne lozinke.

„Samo bih legao u krevet i razmislio o tome“, rekao je Tomas za Njujork tajms. „Tada bih otišao do kompjutera sa nekom novom strategijom, i to ne bi uspelo, i ponovo bih bio očajan“, dodao je on.

„Tome banke služe“ 

Kaže da ga je ovo iskustvo potpuno „ohladilo“ prema kriptovalutama. „Cela ideja da ste sami svoja banka – sročiću to ovako, da li sami sebi pravite cipele? Razlog zašto imamo banke je da ne bi morali da se bakćemo stvarima sa kojima se banke bave“, rekao je on.

Kada se za Tomasovu priču saznalo, počeli su da stižu saveti.

Aleks Stamos, stručnjak za internet bezbednost u Internet opservatoriji Stenford, rekao je da bi lozinku mogao da „provali“ u roku od šest meseci ako mu Tomas dodeli 10 odsto digitalnog bogatstva.

„Hm, za 220 miliona dolara zaključanih bitkoina ne nagađate lozinku deset puta već se obratite profesionalcima da kupe 20 ajronkiza i provedu šest meseci u pronalaženju bočnog kanala ili otkopčavanju“, poručio mu je on. „Učiniću to za 10 odsto. Pozovi me, napisao je.

Firma za podatke o kriptovalutama Čejnalis procenjuje da oko 20 odsto postojećih 18,5 miliona bitkoina izgubljeno ili nasukano u nepristupačnim novčanicima.

Velški ajtijevac Džejms Hauels je 2013. slučajno bacio hard drajv sa ključevima za 7500 bitkoina. U tom periodu, izgubljeni bitkoini su vredeli oko 4 miliona funti. Sada bi vredeli više od 250 miliona dolara.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar