Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Istog dana kada je američki Kongres glasao za opoziv predsednika Donalda Trampa po drugi put, glavni grad države spreman je da primi dodatne hiljade trupa Nacionalne garde kako bi pomogli da se održi mir tokom prenosa vlasti sledeće nedelje. Zvaničnici Federalnog istražnog biroa (FBI) upozorili su da bi se naoružani demonstranti mogli uputiti u Vašington početkom sledeće nedelje, a postovi na društvenim mrežama ukazuju na to da su spremni da se upuste i u neku vrstu "ustanka".

„Može se očekivati da vidite više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde koja će biti ovde“, rekao je novinarima u sredu Robert Konti, vršilac dužnosti šefa gradske policijske uprave Okruga Kolumbija.

Bezbednosni zvaničnici potvrdili su uvećana ovlašćenja, koja su usledila samo nekoliko dana nakon što je Nacionalna garda saopštila da u grad šalje do 15.000 vojnika koji pomažu u obezbeđenju uoči inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara, koji je pobedio Trampa na izborima u novembru.

Građanima nije dozvoljen prilaz kompleksu Kapitol hila, koji je prošle srede bio pod opsadom dela Trampovih pristalica, dok je zdanje u kome se nalazi američki Kongres opasano metalnom ogradom.

Zvaničnici su rekli da će se do petka na službi u Vašingtonu nalaziti 10.000 gardista – vojnika na određeno vreme koji mogu biti raspoređeni i u inostranstvu, ali koji su često pozivani da pomognu u vanrednim situacijama u svojim matičnim državama. Ostatak će stići ubrzo nakon toga.

Više od 6.000 vojnika Nacionalne garde dežuralo je u Vašingtonu i na samom Kapitolu otkako su protekle srede pro-Trampovi ekstremisti napali zgradu.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U izjavi objavljenoj u ponedeljak, general Danijel Hokanson, šef Biroa nacionalne garde, rekao je da je uloga Garde bila „da podrži misije bezbednosti, logistike, veze i komunikacije“.

Ali od utorka uveče, snage Nacionalne garde koje rade na Kapitolu takođe nose oružje.

„To su zatražile federalne vlasti, a ovlastio sekretar vojske“, navodi se u saopštenju Nacionalne garde D.C. „Javna bezbednost je naš glavni prioritet“.

Slike naoružanih vojnika u umorima koji čuvaju Kapitol dok su se drugi postrojeni po hodnicima preplavile su se u sredu društvene mreže, zajedno sa fotografijama nedavno postavljenih ograda i metalnih barijera.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Na video zapisima i fotografijama takođe se vide slike ulica blokiranih vojnim vozilima dok su radnici postavljali dodatne barijere.

Nasuprot tome, kada je Tramp inaugurisan pre četiri godine, samo oko 8.000 pripadnika Nacionalne garde bilo je pri ruci da pomognu u bezbednosti.

U pokušaju da smiri tenzije, Bela kuća je u sredu objavila Trampovo saopštenje, pozivajući one koji planiraju da protestuju u Vašingtonu da se pridržavaju zakona.

„U svetlu izveštaja o novim demonstracija, insistiram na tome da NE SME biti nasilja, da NE BUDE kršenja zakona i da NE BUDE vandalizama bilo koje vrste“, rekao je Tramp. „To nije ono za šta se ja zalažem i nije ono za šta se zalaže Amerika.“

Uprkos takvim apelima, vladini zvaničnici preduzimaju dodatne mere predostrožnosti, zatvarajući više ulica oko Kapitola, dok istovremeno ograničavaju pristup kongresmenima, njihovom osoblju i pripadnicima obezbeđenja.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Služba Nacionalnog parka u Vašingtonu objavila je ranije ove nedelje da će Spomenik Džordžu Vašingtonu biti zatvoren za posetioce do posle inauguracije.

Rečeno je da bi i drugi delovi Nacionalnog mola mogli biti zatvoreni narednih dana.

Zvaničnici Federalnog istražnog biroa (FBI) upozorili su ove nedelje da bi se naoružani demonstranti mogli uputiti u Vašington početkom sledeće nedelje, a postovi na društvenim mrežama ukazuju na to da su spremni da se upuste i u neku vrstu „ustanka“.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar