Časiv Jar Ukrajina Rusija rat Foto:Tanjug/Ukraine Patrol Police via AP

Ruske snage kontrolišu oko 40 odsto grada Časiv Jar u Donjeckoj oblasti, rekao je Andrij Poluhin, portparol ukrajinske 24. mehanizovane brigade, na nacionalnoj televiziji.

Nakon što su u februaru zauzele Avdijevku, ruske snage su se fokusirale na Časiv Jar, grad na brdu koji potencijalno stvara otvor za dalje rusko napredovanje u Donjecku oblast.

Ukrajinska vojska se povukla iz istočnog naselja Kanal u julu, ali su vojni eksperti tada rekli kijevskom Indipendentu da to povlačenje nema „nikakve strateške posledice“.

Ako grad bude u potpunosti zauzet, ruske snage bi mogle da iskoriste njegovu nadmorsku visinu da bi stekle povećanu prednost za napade na susedne gradove Kostjantinovku i Družkivku, kao i na veći obližnji grad Kramatorsk, rekao je Poluhin.

Zauzimanje Časiv Jara mogla bi biti „veoma opasna stvar“ za odbrambene položaje Ukrajine u Donjeckoj oblasti, rekao je on.

Borbe u Časiv Jaru bile su veoma destruktivne i skupe za ruske trupe.

Pročitajte još:

Nazar Vološin, portparol grupe snaga Horticija, rekao je u julu da je više od 5.000 ruskih vojnika izgubljeno boreći se za jedan okrug grada.

„Grad Časiv Jar je uništen“, rekao je Poluhin, prenosi Kijev independent.

Pre potpune invazije, Časiv Jar je bio dom za oko 12.000 ljudi. Do aprila 2024. tamo je ostalo oko 700 ljudi.

Poslednjih nedelja, ruske snage su se približavale gradu Pokrovsku, koji se nalazi oko 70 kilometara (43 milje) jugozapadno od Časiv Jara. Guverner Donjecke oblasti Vadim Filaškin rekao je 28. avgusta da je oko 38.000 ljudi ostalo u gradu, koji je važan logistički centar za ukrajinske snage i podržava njihove operacije u Donjeckoj oblasti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare