Napad na hidroelektranu kod Kijeva Foto: Timofiy Mylovanov/X

Brana u Kijevu, deo Kijevske hidroelektrane na Dnjepru, pogođena je tokom masovnog ruskog napada širom Ukrajine 26. avgusta, rekao je Timofij Milovanov, savetnik u kabinetu predsednika.

Rusija je upotrebila najmanje 100 projektila i 100 dronova u napadu širokih razmera širom zemlje, rekao je predsednik Volodimir Zelenski. Najmanje četiri osobe su poginule, a osam je povređeno u trenutku objavljivanja ove publikacije.

Milovanov je rekao da jehidroelektrana oštećena u napadu, dok se brana „drži“.

„Ako bi se brana srušila, značajan deo Kijeva bi bio poplavljen“, rekao je Milovanov.

Istovremeno, postoje oprečne informacije o udaru na postrojenje i nastaloj šteti.

Ukrajinski Forbs je napisao, pozivajući se na jednog energetskog zvaničnika koji je ostao anoniman jer nije bio ovlašćen da govori o napadu, da je elektrana bila meta.

Andrij Kovalenko, šef odeljenja za borbu protiv dezinformacija u Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu je rekao da „ne postoji pretnja“ za branu i da je „nemoguće uništiti  raketama“.

Rusi koriste pretnje strukturnom integritetu brane da „podstaknu paniku“, dodao je Kovalenko.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tvrdila je u julu da se Kijev navodno sprema da uništi brane kijevske hidroelektrane i kanivskog rezervoara.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odbacilo je optužbe Zaharove, nazvavši ih „apsurdnim“.

„Ne može biti realne svrhe ili motiva da Ukrajina uništi sopstvenu infrastrukturu ili ugrozi svoj narod“, saopštilo je tada ministarstvo.

Izjava Zaharove usledila je nešto više od godinu dana otkako su ruske snage digle u vazduh hidroelektranu Kahovka i susednu branu u Hersonskoj oblasti, što je izazvalo humanitarnu i ekološku katastrofu velikih razmera širom južne Ukrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare