Foto: REUTERS/Stringer

Nedelju dana nakon dramatične pobune Vagnerovih snaga, stanovnici Rostova na Donu - grada koji su zauzele plaćeničke trupe - razmišljaju o događajima koji su potresli Rusiju.

Za samo 24 sata vođa Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin digao je ustanak, poslavši trupe u milionski grad i dalje ka Moskvi.

Zbog aktuelnih zakona protiv kritikovanja takozvane „specijalne vojne operacije“ u Rusiji, BBC je odlučio da zaštiti identitete građana koji su govorili.

Jedan meštanin iz Rostova na Donu – koga BBC naziva Vadim – opisao je trenutak kada je primetio Vagnerove snage u gradu.

„Tog dana sam morao da izađem iz kuće samo da iskočim i uzmem nešto iz radnje. Oko deset ili jedanaest sam video ove naoružane ljude koji su zatvorili put. Proveravali su automobile, tražili dokumenta, ali su prolaznici prolazili. Jednostavno im je bilo dozvoljeno da nastave da hodaju“, rekao je on za Vikend program BBC-ja.

Kada je Vadim stigao kući, počeli su da dobijaju pozive od zabrinutih prijatelja koji su ga pitali da li je dobro. Odlučio je da ostane kod kuće do kraja dana.

„Ako već govorim o osećanjima koja sam doživeo tog dana, pretpostavljam da se može reći da sam bio uznemiren, a možda čak i uplašen. Znali smo da je Prigožin planirao nešto da uradi, a Vagner je poznat po svojim zločinima u raznim zemljama“, rekao je on.

„Asocijacija koju imamo da je Vagner nekoga ubio maljem, izazvala je u meni strah“, dodao je on.

Vadim kaže da je rat u Ukrajini potpuno promenio grad. Postala je više militarizovana zona i ima veliki broj vojnih bolnica i ranjenika.

„Grad je zaista prilično blizu fronta i takav je osećaj“, dodao je on.

Dok je Vadim sedeo kod kuće u Rostovu na Donu, Anastasija iz Sankt Peterburga je bila u poseti Moskvi.

„Zajedno smo proveravali vesti tokom noći, a ujutru smo se probudili i bilo je još vesti. To je bilo intenzivno“, rekla je ona.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia,REUTERS/Stringer

Anastasija, takođe pseudonim, boravila je kod prijatelja na jugozapadu grada, gde su počele pripreme za dolazak Vagnerovih snaga. Ona je rekla da se nije uplašila da će trupe zauzeti prestonicu. Ono što ju je uznemirilo bila je čista neizvesnost situacije.

„Sve ove stvari koje su ranije izgledale nestvarno, počele su da se dešavaju. I bilo je potpuno nejasno šta sledi. Bilo je nekako zastrašujuće, ta neizvesnost“, priseća se ona.

„Kada je Prigožin krenuo u pohod na Moskvu, nismo imali optimistične scenarije niti šta će se desiti. Niko oko mene ne bi bio srećan ako bi Prigožin zauzeo Moskvu“, rekla je Anastasija.

„Svi scenariji su se činili prilično loši. I jedina stvar koja je bila puna nade je da se činilo da se nešto menja. Neki faktori su omogućili promenu. A onda se završilo.“

Do kraja subote, Prigožin je prekinuo napredovanje i naredio svojim ljudima da se vrate u bazu. Njegove trupe su došle na 200 km od Moskve.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni su se povukli i do ponedeljka su Vagnerove trupe počele da napuštaju grad Rostov na Donu.

Vadim je rekao da se život u gradu vratio u normalu, ali su se svi šalili na račun događaja prošle nedelje.

„Pričali smo da je u subotu bila pobuna, u nedelju je bio slobodan dan, u ponedeljak je bio požar u zoološkom vrtu, u utorak je bila poplava zbog jake kiše, a u sredu su se ljudi tukli noževima“, naveo je on.

Što se tiče trenutne političke situacije u Rusiji, Vadim kaže da u zemlji nije bilo stabilnosti od invazije na Ukrajinu.

„Znate da postoji izreka u Čekovu da je u prvoj sceni pištolj okačen o zid, a u poslednjoj sceni puca. I žanjete ono što posejete. Dakle, ništa od ovoga nije neočekivano“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar