Foto:Vesna Lalić

Rumunska vojska dobiće u toku ove godine tehnolški najnapredniju verziju američkog sistema za protivvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu "Patriot" a vlada u Bukureštu će za to izdvojiti 3,9 milijardi dolara, piše portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net).

Kako se navodi u tekstu, Rumunija će tako postati drugi korisnik tog sistema na Balkanu, posle Grčke koja je svoju vojsku opremila tim sistemom 1999. godine. Za sumu od 3,9 milijardi američkih dolara Rumunija će dobiti sedam jedinica „Patriota“ sa 28 lansera, 56 raketa GEM-T, sa povećanom sposobnošću za obaranja balističkih raketa i 128 raketa PAC-3.

„Obe verzije raketa su korišćene u borbenim uslovima u invaziji na Irak 2003. godine i pokazale su visoku preciznost – oborili su sve Sadamove rakete i dva američka aviona“, navodi taj portal. Projekat tehnološki najnaprednijeg „Patriota“ uključuje modernizaciju više sklopova sistema i testiranje na poligonu i realnim borbenim uslovima u Saudijskoj Arabiji.

Sistem će biti unapređen kako bi mogao da se bori protiv narastajućih pretnji iz vazdušnog prostora, a ideja vodilja biće iskustva sa terena u pogledu obuke, održavanja i korišćenja svih delova sistema u realnim borbenim situacijama, piše taj portal.