Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Robert ATANASOVSKI / AFP / ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Zapadni Balkan našao se u čvrstom stisku korone. Broj novozaraženih i umrlih raste, zbog čega su mnoge zemlje ponovo pribegle rigoroznim merama i zaključavanju. Crna Gora, Makedonija, Kanton Sarajevo su zaključani, dok Bosna ima najveću stopu smrtnosti u regionu. Slovenija i Hrvatska, za sada, odolevaju.

U Crnoj Gori uvodi se zabrana rada tržnih centara i ugostiteljskih objekata u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800 – to su Budva, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Bar, Plužine, Ulcinj, Cetinje, Kotor, Pljevlja… kao i zabrana izlaska sa teritorije opštine.

Zabranjen je rad kladionica, kockarnica, fitnes centara, teretana, ali i parkova. Prelazi se na onlajn nastavu a vrtići sa radom prestaju od petka.
U Crnoj Gori je u poslednja 24 časa registrovano 654 zaraženih i osam preminulih.

Pročitajte još:

Severna Makedonija

U Severnoj Mаkedoniji danas se ponovo uvodi zabrana kretanja građana na teritoriji cele zemlje od 22.00 do 5.00 kako bi se sprečilo dalje ubrzano širenje koronavirusa.

Prema odluci Vlade, policijski čas će trajati do ponedeljka 22. marta. Tokom pocijskog časa slobodno će moći da se kreću pripadnici posebnih službi, zdravstveni radnici, pripadnici policije i vojske, a uz posebne dozvole i drugi zaposleni koji rade u to vreme.

Policijski čas je kao mera za sprečavanje širenja koronavirusa u Severnoj Makedoniji prvi put uveden 22. marta prošle godine, a ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija “pod kontrolom”.

Bosna i Hercegovina

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će ovaj kanton zbog pogoršane epidemiološke situacije biti „zatvoren“ narednog vikenda, dok će tokom radne nedelje biti sprovođene stroge epidemiološke mere.

„Za vikend, u 20 časova uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 7.00 u ponedeljak. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, zdravstvene ustanove i javni prevoz“, rekao je Forto.

Sarajevo koronavirus
Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Bosni i Hercegovini je tokom protekla 24 sata, među 4.214 testiranih, registrovano 1.110 novozaraženih koronavirusom. Preminulo je 37 osoba.

Američki Univerzitet „Džon Hopkins“ navodi da Bosna i Hercegovina ima ubedljivo najveću stopu smrtnosti od koronavirusa u regionu. Navodi se da je Bosna i Hercegovina na 49. mestu, od ukupno 215 država u svetu, prema ukupnom broju smrtnih slučajeva.

Vakcinacija zdravstvenih radnika u Opštoj bolnici u Sarajevu počela je danas, a prvi je vakcinisan infektolog Ednan Drljević. Vakcinu će dobiti 170 zdravstvenih radnika, a prema planu vakcinacija će biti završena danas. 

Vakcine (5.000 doza) je nedavno donirala Srbija, a Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ih je raspodelio po kantonima u Federaciji.

Iz sveta i regiona čitajte:

Hrvatska i Slovenija

Rigoroznije mere za sada nisu u planu u Hrvatskoj i Sloveniji gde je u poslednja 24 časa broj novozaraženih ispod 1.000.

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata prijavljena četiri smrtna ishoda kovida 19, a registrovana su još 962 slučaja zaraze koronavirusom.

U Sloveniji su u prethodna 24 sata potvrđena 952 nova slučaja infekcije od 6.017 testiranih uzoraka, uz četiri umrla pacijenta od kovida-19, objavila je Vlada, koja će večeras ponovo odlučivati o protivepidemijskim merama.

Budući da nema smanjenja broja zaraženih, ne očekuje se popuštanje mera. Izuzetak su dva regiona – Posavje i jugoistok Slovenije – koji zbog pada broja zaraženih mogu da otvore kafiće, restorane i srednje škole, s tim što se otvaraju samo kafići i restorani koji pružaju usluge na otvorenom i koji će raditi do 19 časova. Maske su obavezne a osoblje će morati da se testira na kovid jednom nedeljno. Maske su obavezne i u školama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar