Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Epidemija koronavirusa, uprkos vakcinaciji i strogim merama, opet se razbuktala u regionu. Crna Gora je juče zvanično prijavila više preminulih od Srbije, u Severnoj Makedoniji se razmatra uvođenje policijskog časa, Kanton Sarajevo se zatvara za vikend, dok Mađarska i Rumunija uvode strože mere.

Posle rekordnog broja preminulih – 18, što je najviše u jednom danu – predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je vladu da hitno i bez odlaganja zatvori granice i uvede najstrožije mere.

Ubrzo se oglasila i radna grupa Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore koja je navela da će predložiti Komisiji i Savetu za borbu protiv koronavirusa pooštravanje aktuelnih mera, a jedna od njih bi bila u uvođenje karantina koji bi podrazumevao i zatvaranje svih privrednih subjekata, prelazak škola na onlajn nastavu, zatvaranje vrtića, granica, policijski čas od 21 uveče i zabranu međugradskog kretanja.

Pročitajte još:

Severna Makedonija

Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije predožila je zbog skoka broja zaraženih da od srede bude uveden policijski čas od 22.00 do 5.00 na teritoriji cele zemlje.

„Ovo predlažemo zbog toga što se najveći broj zaraženih kovidom-19 poslednjih sedmica inficirao na okupljanjima, ali i zbog nepoštovanja mera za nošenje zaštitne opreme, držanje distance i zabrane grupisanja. Apelujem na disciplinu koja je u ovom trenutku najpotrebnija zato što je to jedini način da se spreči nekontrolisano širenje ovog virusa“, naveo je ministar zdravlja Venko Filipče.

U Severnoj Makedoniji registrovano je 316 novih slučajeva koronavirusa, a još 11 osoba je umrlo od te zaraze.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Mađarska

Zbog ogromnog broja novozaraženih i naglog pogoršavanja epidemijske situacije, mađarske vlasti odlučile su da stave katanac na većinu prodavnica. Prema odluci Vlade, rade samo prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke, benzinske pumpe i trafike, većina drugih prodavnica je zatvorena na dve nedelje, a obdaništa i osnovne škola do 7. aprila.

Noćni policijski čas već je na snazi u ovoj zemlji, a Budimpešta već neko vreme kažnjava one koji ne nose ili nepravilno nose zaštitne maske. Nošenje maski obavezno je i na otvorenom, vrtići i osnovne škole su zatvorene narednih nedelju dana, dok srednjoškolci i studenti nastavu prate na daljinu. Preduzeća rade uz preporuku da oni koji to mogu rade od kuće.

Foto: Matyas Borsos/Hungarian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Rumunija

Zbog skoka broja novozaraženih, krizni štab Bukurešta zabranio je rad restorania i kafićima, kao i izdavanje smeštaja. Novim merama zabranjen je i rad noćnih klubova, bioskopa, koskarnica, pozoripta, kao i organizovanje predstava, koncerata, festivala i drugih kulturnih manifestacija na otvorenom. Maske su obavezne u javnom prostoru za sve starije od pet godina.

U međuvremenu, antivakseri su se okupili u centru rumunske prestonice protestujući zbog predloga zakona koji podrazumeva obaveznu vakcinaciju cele populacije, uključujući i decu, i ogromne kazne za sve koji odbiju da se vakcinišu. Rumunske vlasti su danas potvrdile dva slučaja zaraze brazilskim sojem korone.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kanton Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto najavio je da će ovaj kanton zbog pogoršane epidemiološke situacije biti „zatvoren“ narednog vikenda.

Forto je rekao da su bolnički kapaciteti popunjeni, da je zdravstveni sistem na granici i da, ako rast bude nastavljen, neće moći da zbrinjava ni one sa lakšom slikom.

„Zbog svega toga smo odlučili da nastavimo jako sprovodjenje mera radnim danima do vikenda. A za vikend, u 20 časova uveče zatvaramo sve poslovne subjekte do 7.00 u ponedeljak. Svi će biti zatvoreni osim onih koji prodaju hranu i piće, benzinske pumpe, zdravstvene ustanove i javni prevoz“, rekao je Forto.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovan je 1.251 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminulo je 48 osoba, a 370 se oporavilo.

Iz sveta i regiona čitajte:

Grčka

Grčka je produžila restrikcije za domaći i međunarodni avio-saobraćaj u pokušaju da ograniči širenje koronavirusa i do 16. marta dozvoljeni su samo takozvani „esencijalni“ letovi, dok će zabrana međunarodnog saobraćaja biti na snazi do 22. marta.

Produžena je i zabrana dolaska vazdušnim, kopnenim i morskim putem, putnicima iz okolnih zemalja. Carina radi kraće (od 7.00 do 17.00) i ograničen je broj ljudi koji dnevno može da uđe u zemlju na 400, a za njih je obavezan i četrnaestodnevni karantin. Svako ko želi da uđe u Grčku mora da prođe brzi antigen test na kovid, uključujući i vozače kamiona, što je izazvalo probleme i gužve na granicama.

Foto:Tanjug/AP Photo/Yorgos Karahali

Slovenija izuzetak

Iako je Slovenija i dalje u narandžastom nivou restriktivnih mera, dva regiona – Posavje i jugoistok Slovenije – zbog pada broja zaraženih mogu da otvore kafiće, restorane i srednje škole, s tim što se otvaraju samo kafići i restorani koji pružaju usluge na otvorenom i koji će raditi do 19 časova. Maske su obavezne a osoblje će morati da se testira na kovid jednom nedeljno. Maske su obavezne i u školama.

U Sloveniji je u ponedeljak od posledica kovida-19 preminulo sedmoro ljudi, a od 4.700 testiranih osoba bilo je 740 pozitivnih.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare