Donald Tramp Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rajan Vesli Raut (58), osumnjičeni za pokušaj ubistva i planiranje atentata na nekadašnjeg predsednika i aktuelnog republikanskog kandidata na izborima u Americi, uhapšen je. Prilikom hapšenja, bio je potpuno miran i nije pokazivao emocije, rekao je Vilijam D. Snajder, šerif okruga Marin na Floridi gde je Raut uhapšen.

„Bio je relativno miran, a ni u jednom trenutku nije pitao službenike zašto je uhapšen“, izjavio je Snajder.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se saznaje, osumnjičeni je uspeo da se približi Trampu na 400-500 metara. Međutim, tim tajne službe Donalda Trampa uočio ga je među drvećem i grmljem samo dve rupe od mesta gde je Tramp igrao golf.

FBI je dva sata nakon incidenta objavio saopštenje u kojem tvrdi da se indicident tretira kao „pokušaj atentata na bivšeg predsednika Trampa“.

Glavni CNN-ov obaveštajni analitičar Džon Miler izjavio je da su Rautovi nalozi na društvenim mrežama usredsređeni na njegovu „samoproglašenu umešanost“ u rat u Ukrajini, a sve to uključuje i njegov navodni pokušaj regrutiranja vojnika koji bi se borili na ukrajinskoj strani.

Osumnjičenoi za pokušaj ubistva Trampa Rajan Rut FOTO: Fejsbuk

Miler je ustvrdio da Raut živi na Havajima i da je ranije bio građevisnki radnik u Severnoj Karolini gde ima „debeo“ dosije. Navodno je prethodno uhapšen čak osam puta, uglavnom zbog manjih prekršaja.

U martu 2023. godine, Raut je o svojim naporima da regrutira američke vojnike razgovarao i s Njujork tajmsom.

Njujork Tajms tada je utvrdio da je Raut „prošle godine proveo nekoliko meseci u Ukrajini te da američke dobrovoljce planira da preko Pakistana i Irana preseli u Ukrajinu“. Rekao je tada i da su desetine Amerikanaca pokazali interesovanje.

„Najverovatnije možemo da kupimo neke pasoše preko Pakistana budući da je to veoma korumpirana zemlja“, tvrdio je Raut u razgovoru koji je na veb stranicama Njujork tajmsa objavljen 25. marta 2023. godine.

Routh je u junu 2022. godine, kako navodi američki Njuzvik, razgovarao i s rumunskom podružnicom Njuzvika, takođe o naporima da regrutuje dobrovoljce u Međunarodnu legiju odbrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga.

Osumnjičenoi za pokušaj ubistva Trampa Rajan Rut FOTO: Fejsbuk

„Za mene je mnogo svetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-beli“, rekao je tada Raut. „Ovo je priča o dobrom protiv zla.“

Kako navodi Njujork post, Raut je na društvenim mrežama često objavljivao postove o politici i isključivo donirao demokratskim kandidatima još od 2019. godine.

Kako navodi spomenuti medij, u objavi 22. aprila na društvenoj mreži X, Routh je napisao: „Demokratija je na kocki. Ne možemo izgubiti“, prenosi Jutarnji list

BONUS VIDEO Trampu se posle debate „klima pod nogama“: On ipak tvrdi suprotno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare