Gordan Grlić Radman Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti koje ima Berlinski proces, izjavio je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar je u intervjuu za RTCG rekao da je stav EU i Hrvatske da podržavaju svaku incijativu koja je deo evroatlantskog, evropskog puta i koja podrazumeva inkluzivnost i uključivanje svih država regiona.

„Ako imate dupliranje nekih procesa, tu treba videti fokusiranost na inicijative koje ostvaruju neku dodatnu vredniost. Kada govorimo o inicijativi zajedničkog tržišta, Otvoreni Balkan, ona uključuje samo tri zemlje, moraju pokazati inkluzivnost i ostvarivanje nekih interesa“, kaže Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Dodao je da mu se čini da Otvoreni Balkan „nema odgovarajuće operativne mogućnosti sprovođenja“, za razliku od „zajedničke inicijative regionalnog trržišta u okviru Berlinskog procesa, koju nadzire savet za sprovođenje koji je u koordinaciji sa EU“.

„Mislimo da je Berlinski proces dobra inicijativa, i Berlinskom procesu dajemo snažnu podršku“, kazao je Grlić Radman.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je naglasio da je na primeru ruske invazije Ukrajine bez presedana viđena opredijeljenost suprotstavljanju ruskoj agresiji i nedemokratskim režimima.

Naglasio je da mora postojati potpuna usklađenost sa spoljnom politikom EU ukoliko se želi članstvo u EU, i da smo, kako je rekao, „na primeru jedne zemlje videli da ta usklađenost u nekim segmentima nije postojala“.

„Zapadni Balkan je i dalje ranjivo područje“, kazao je Grlić Radman.

Naglasio je da Crna Gora zaslužuje ono što je ostvarila kroz NATO članstvo, da je evropska perspektiva u interesu građana i da svaki mudri političar razume prednosti evropskog puta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar