Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia,EPA-EFE/OLEG PETRASYUK, Shutterstock

Zapadni zvaničnici opisali su šta se trenutno dešava u Rusiji - i to izgleda kao loša vest za Vladimira Putina. Jedan zvaničnik je rekao da će ruski predsednik verovatno biti pod sve većim pritiskom tvrdokornih nacionalista uoči očekivanog povlačenja Rusije iz ključnog grada Hersona, javlja Sky News.

Naime, u početku se očekivalo da će se moskovske trupe utvrditi svoje pozicije u Hersonskoj regiji dok Ukrajina pokrene punu kontraofanzivu, ali se sada čini da se Rusi spremaju za povlačenje iz najvećeg grada koji su okupirali od početka invazije.

Zapadni zvaničnici su rekli i da se čini da je planiranje povlačenja snaga iz Hersona dobro uznapredovalo, jer je veliki deo civilnog stanovništva već otišao.

„Kada se to dogodi, možemo očekivati ​​još jedan porast oštrih kritika ruskog nacionalnog rukovodstva. Ključni zadatak za nas će biti da nastavimo da pratimo kako to utiče na Putinov kredibilitet. Za sada se čini da on nastavlja da uspešno odbija kritike prema svojim poručnicima“, objasnio je zvaničnik.

Jedan zvaničnik je rekao da se ne čini da je Putinova pozicija bila pod neposrednom pretnjom, ali: „Postojao je pritisak Putinove desnice usmeren uglavnom na rusko Ministarstvo odbrane za koje se smatra da loše upravljaju vođenjem rata“.

“Naša ocena je da je jedan od faktora koji ga je naveo na mobilizaciju bila potreba da se umire oni koji vođenje rata kritikuju kao nedovoljno odlučno”.

U međuvremenu, zapadni zvaničnici su rekli da iako je sve više vojnika stizalo u oblast Hersona, mnogi su tek nedavno mobilisani rezervisti koji su često bili „jadno opremljeni i pripremljeni“.

„U Hersonu je verovatno da se većina zapovednika sada povukla preko reke ostavljajući demoralisane ljude bez vođe da se suoče s ukrajinskim napadima. Barem neki rezervisti stižu u region bez oružja“, rekao je jedan zvaničnik.

Ruskim snagama takođe nedostaje municije, uključujući artiljerijske granate, rekli su.

***

BONUS VIDEO: Ruski zvaničnik beži iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar