Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Život Alekseja Navaljnog mogao bi da zavisi od toga koliko je vredan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kontekstu pregovora za okončanje rata u Ukrajini, rekao je glavni saradnik zatvorenog zvaničnika opozicije u Rusiji. Leonid Volkov tvrdi da bi Putin mogao Navalnog koristiti kao pregovarački adut.

Tokom posete Londonu Volkov je kazao da Navaljni više ne sme viđati svoju porodicu i da je zatvoren u vrlo maloj ćeliji, piše Gardijan.

„Samo je advokatima Navaljnog bilo dopušteno da ga posećuju u zatvoru. S njim su mogli razgovarati preko stakla“, rekao je Volkov i dodao da ne mogu proceniti fizičko stanje Navaljnog. Kazao je da je Navaljni pre mogao prenositi svoje poruke iz zatvora prema javnosti i porodici, ali da to više ne može, prenosi Index.hr.

„Navaljni je Putinu potencijalni adut za pregovore“

Pristalice Navaljnog verovali su da Putin ne bi želeo da opozicioni vođa nasilno umre u zatvoru jer bi on sam za to bio okrivljen.

„Svet je gledao, bio je na neki način zaštićen“, rekao je saradnik.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali invazija na Ukrajinu u februaru promenila je njihovo razmišljanje.

„Naša procena koliko je Putin zapravo lud bila je pogrešna. Bilo je jasno da Putin ne mari za sankcije i za međunarodnu reakciju“, kaže Volkov.

Usprkos tome, Volkov se nada da će Navaljni preživeti jer smatra da može biti vredan Putinu u eventualnim pregovorima o prekidu rata u Ukrajini.

„Putin očigledno nije previše u dodiru sa stvarnošću, ali čak i on razmišlja o mogućim budućim scenarijima. U takvim okolnostima Navaljni je potencijalni adut za pregovaranje“, rekao je Volkov, piše Gardijan.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar