Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Zdravstveni radnici protestovali su širom Francuske, tražeći više radnih mesta i bolje plate u javnim bolnicama, nakon nekoliko godina smanjenja troškova zbog kojih su lekari nespremno dočekali trenutak izbijanja pandemije koronavirusa.

Devet sindikata i kolektiva organizovalo je aktivnosti protesta, među kojima su demonstracije ispred Ministarstva zdravlja u Parizu i u desetinama drugih gradova, kako bi skrenuli pažnju vlade na rastuću zabrinutost zbog nedostatka osoblja. Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je preispitivanje sistema javnih bolnica i naručio hitnu reviziju do 1. jula.

Demonstranti se nadaju da će izvršiti pritisak na vladu u vreme kada Francuska ulazi u dva kruga parlamentarnih izbora koji počinju u nedelju.

Demonstracije su bile održane ispred Ministarstva zdravlja i na drugim mestima u Francuskoj, među kojima je i Šerbur u kome je Makron prošle nedelje posetio bolnicu i najavio jačanje službi hitne pomoći. Jedan od zahteva je i ponovno zapošljavanje oko 15.000 zdravstvenih radnika koji su ostali bez posla jer su odbili da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Makronova vlada je prošle godine ponudila neznatno povećanje plata nekim bolničkim radnicima i odobrila novu opremu, ali medicinari kažu da su problemi dublji.

Uprkos kriznoj situaciji, demonstracije u Parizu nisu uspele da privuku ogromne mase demonstranata.

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Bonus video: Makron, Francuska, Evropa: Drugi čin – gosti Uroš Dimitrijević, Aleksandra Kolaković i Radomir Diklić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar