Emanuel Makron dolazi na glasanje Foto:EPA-EFE/GONZALO FUENTES

Kampanja za parlamentarne izbore u Francuskoj ulazi u završnicu pred prvi krug glasanja kroz nedelju dana, 12. juna, ali je bez elana i pod pretnjom velike uzdržanosti glasača.

Predsednik Emanuel Makron, koji je osvojio drugi mandat krajem aprila, optužen je za inertnost, ali se obavezao na dva putovanja tokom nedelje. Predviđeno je da će dati intervju regionalnim medijima kako bi pozvao Francuze da izaberu „stabilnu i ozbiljnu većinu“ u Parlamentu.

Makron je ranije rekao da će odmah posle oba kruga parlamentarnih izbora, 12. i 19. juna, okupiti političke, ekonomske i društvene snage, ali i građane izabrane žrebom, da pokrenu reforme za poboljšavanje kupovne moći, ekologije, penzija i institucija.

Makronova koalicija centra se smatra favoritom po anketama i nada se da će zadržati apsolutnu većinu u Parlamentu.

Međutim, Makron i njegovi centristički saveznici su pod pritiskom saveza levičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon.

Melanšon (70), koji je osvojio treće mesto u prvom krugu predsedničkih izbora, želi da predstavi parlamentarne izbore kao treći krug predsedničkih.

Njegova koalicija nazvana „Nova narodna ekološka i socijalna unija“ (Nupes) okuplja socijaliste, komuniste, ekologe i Melanšonovu stranku Nepokorena Francuska.

Po najnovijoj anketi, Makronova koalicija Zajedno mogla bi da osvoji između 275 i 310 mesta u Parlamentu, ali nije izvesno da će dobiti apsolutnu većinu od 289.

Nupes bi osvojio između 170 i 205 mesta, ispred desničarke stranke Republikanci i ekstremno desničarke stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, dok su već na izbore izašli građani u francuskim prekomorskim teritorijama i Francuzi koji žive u inostranstvu. Rezultati tog dela glasanja se očekuju večeras ili u ponedeljak.

Po istraživanju objavljenom u petak, samo 38 odsto Francuza je reklo da redovno prati izbornu kampanju, tako da se očekuje uzdržanost glasača.

Bonus video: Izbori u Francuskoj: Najveća apstinencija još od 2002.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar