Jelena Trivić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini desilo se ono što su mnogi smatrali nezamislivim - kandidatkinja opozicije Jelena Trivić ozbiljno je uzdrmala Milorada Dodika u trci za predsednika Republike Srpske. Zvanični rezultati još uvek nisu objavljeni, a Centralna izborna komisija BiH saopštila je da će se ponovo obratiti u 17 časova. Ipak, i Dodik i Trivićeva su proglasili pobedu na izborima, a njena partija traži i ponavljanje glasanja u Republici Srpskoj.

Centralna izborna komisija objavila je prve preliminarne rezultate za izbor predsednika Republike Srpske jutros.

Na obrađenih 81,91 odsto biračkih mesta, kandidat SNSD Milorad Dodik osvojio je 242.851 glas ili 48.80 odsto, dok je 212.452 glasova ili 42.69 odsto osvojila Jelena Trivić.

Foto:AP Photo/Radivoje Pavicic

Iako su i Dodik i Trivićeva sinoć proglasili pobedu, objava CIK-a ukazala je na to da borba još uvek predstoji. Dodik i njegov SNSD istakli su da su uvereni u pobedu, dok je tim Jelene Trivić zatražio ponavljanje izbora.

Lider PDP, Branislav Borenović, izjavio je na pres konferenciji u Banjaluci, da je kandidat PDP Jelena Trivić, pobedila Milorada Dodika u trci za predsednika Republike Srpske, uprkos trenutnim rezultatima koje govore drugačije.

„Mi ne odustajemo. Šta se to desilo tokom noći, ispitaćemo. Odustati nećemo. Pravni tim PDP priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK BiH. Pogledajte, 30.000 nevažećih glasačkih listića prema jutrošnjim podacima CIK. Postoje ozbiljni osnovi da se ponište izbori za predsednika u najvećem delu Republike Srpske“, rekao je Borenović i dodao da će to biti zahtev njegove stranke kao i njihovog kandidata Jelene Trivić.

Miorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Njegov stav ponovila je i Jelena Trivić, koja navodi da nije dobila ni glas u mestu iz kojeg potiče, iako su joj meštani potdvrdili da su zaokružili broj ispred njenog imena. Takođe je i podvukla da zahteva da se rezultati ponište i izbori ponove.

Uprkos svemu, neupitno je da je Jelena Trivić ove godine uspela da nanese ozbiljan udarac Dodiku i njegovoj mašineriji, koji su na vlasti u Republici Srpskoj već 20 godina.

Kako su tekli izbori

Ove godine je spisak kandidata za predsednika Republike Srpske bio prilično dug, imajući u vidu da se na njemu nalazi 31 ime.

Međutim, veliki broj kandidata ne znači nužno i veću neizvesnost. Praktično od početka izborne kampanje, žestoka borba vodila se između Milorada Dodika i Jelene Trivić, kandidatkinje Partije demokratskog progresa (PDP).

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC; AP Photo/Darko Vojinovic

Iako tokom proteklih meseci nije došlo do direktnog sučeljavanja Dodika i Trivićeve, brutalna kampanja se vodila na društvenim mrežama i drugim frontovima.

Tako je Dodik iz nedelje u nedelju konstruisao afere u kojima je navodno učestovovala Jelena Trivić, kao i članovi njene partije.

Možda je upravo trud njegovog SNSD-a doveo do preokreta situacije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ko je Jelena Trivić?

Jelena Trivić je srpska političarka, univerzitetska profesorka i doktorka ekonomskih nauka. Aktuelna je narodna poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP).

Rođena je 8. avgusta 1983. godine u Banjaluci, gde je završila je Ekonomski fakultet. Magistrirala je na Univerzitetu u Bolonji, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Na izborima za narodne poslanike Republike Srpske 2018. izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred Partije demokratskog progresa (PDP). Član je skupštinskog Odbora za trgovinu i turizam i Odbora za finansije i budžet.

BONUS VIDEO Vučić o Kosovu i Metohiji sa Porfirijem i Dodikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar