Goran Radojev
Goran Radojev Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS/N1

"Posledice poplava su itekako vidljive. Sve stvari iz podruma su uništene, a struje još uvek nema. Od srede do nedelje smo bez struje", rekao je za Novu profesor Goran Radojev sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) koji se trenutno nalazi u Nemačkoj.

Radojev, koji se u trenutku kada je voda počela da nadolazi nalazio sa porodicom u svom stanu u Hagenu, za Novu kaže da su gradske vlasti u Hagenu su saopštile da je materijalna šteta ogromna“, tačnije „koriste reč katastrofalna“.  Profesor, koji se sa porodicom preselio u novi stan, kaže da su tek sada svi svesniji katastrofe koja se dogodila.

Opširnije pogledajte u snimku:

Objave profesora Radojeva, uz njegovu dozvolu, prenosimo u celosti.

Sve je počelo sa neočekivanim pitanjem od kolege: „Da li ti je automobil i dalje na mestu?“

„Nisam shvatio pitanje, sve dok mi nije poslao slike sa autima koji plivaju u jednom delu Hagena. Tada sam video da je jedna mala reka Volme porasla, ali ništa kritično“, napisao je Radojev.

Razloga za brigu je itekako bilo, jer je „mala reka“ ubrzo bila na korak od izlivanja, dok su helikopteri i policija izašli na teren da procene situaciju.

„Supruga pita policajca šta da radimo sa autom, a on kaže da ga preparkiramo na neku višu tačku u Hagenu. Tako smo i uradili. U povratku, posle 20 minuta, vidimo da je situacija sve gora. Voda je sada već na ulicama“, naveo je Radojev.

Njega je, potom, obišao i komšija, koji je rekao da sve osigurače treba hitno ugasiti, te da je podrum već pun vode. Radojev je, kako navodi, pozvao profesora sa kojim radi u Nemačkoj, koji mu je, srećom, ponudio smeštaj sa druge strane reke.

„Kažemo deci da spakuju najosnovnije stvari. Šestogodišnji sin je spakovao sve igračke.  U jednoj ruci kofer, u drugoj dete i gazimo svi po vodi. Kćerka i supruga uz ivicu zgrade. Idemo do centra to nam je najbliži put do profesora. Svuda se čuju sirene (vatrogasci, policija, hitna pomoć). Dolazimo do mosta, da pređemo reku, ali most je već poplavljen. Supruga čuje neki bračni par da pričaju na srpskom. Ispostavilo se da su Bosanci. Kažu – idite gore uzvodno“.

Gore uzvodno se nalazi drugi most, na nešto višoj tački, ali je situacija na njemu istovetna – sve okolo je poplavljeno.

„Pitam jednu policajku gde možemo da pređemo, rekla nam je da probamo dole. Kažem joj da smo tamo već bili, a ona odgovara da onda ne možemo preći most“.

Radojev piše da u tom momentu počinje da razmišlja o tome gde će njegova porodica provesti noć, obzirom da je bilo oko deset sati uveče. Srećom, zadesile su se dve slučajne prolaznice, koje su se ponudile da njega i porodicu odvezu na željenu destinaciju. Igrom slučaja ili sudbine, poreklom su iz susedne Albanije.

„Šestoro nas u autu, pa je jedna zamolila sina da čučne i sakrije se iza zadnjeg sedišta zbog policije. Dok vozi, samo se čuju psovke na trenutno stanje i to na tri jezika – fuck, je*ote, sheiße. Dovoze nas do trećeg mosta, ali je i on zatvoren“.

Policajac je uputio profesora Radojeva i njegovu porodicu na pešački most, koji je i dalje bio u funkciji, pa su konačno uspeli da dođu do druge strane reke.

„Napokon, stižemo kod profesora. Taman smo legli, kada se čuju sirene za opštu opasnost. Lepa uspavanka, ali ujutru se stanje smirilo“.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podsećamo, Nemačka se danima bori sa katastrofalnim polplavama u kojima je stradalo najmanje 160 ljudi, dok se na stotine stanovnika vodi kao nestalo.

BONUS VIDEO Šteta od poplava u Nemačkoj

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar