Princess Latifa Al Maktoum Foto: Privatna arhiva

Ćerka vladara Dubaija koja je pokušala da pobegne iz zemlje 2018. poslala je tajne video poruke prijateljima u kojima je optužila oca da je drži kao "taoca" i da strahuje za svoj život. Na snimcima, princeza Latifa al Maktum je rekla da su je komandosi uhvatili kada je pobegla brodom, drogirali i vratili u pritvor. Tajne poruke princeze Latife više ne stižu i prijatelji su sada pozvali UN da se umeša.

Pročitajte još:

Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili su ranije da je princeza bezbedna i da o njoj brine njena porodica.

Bivša izaslanica UN za ljudska prava Meri Robinson, koja je opisala princezu kao „labilnu mladu ženu“ kada se srela sa njom 2018. godine, sada kaže da ju je princezina porodica „užasno prevarila“.

Bivša komesarka UNHCR-a i predsednica Irske sada se pridružila pozivima za međunarodnu akciju kako bi se utvrdilo gde se Latifa nalazi i u kakvom je stanju. „Veoma sam zabrinuta za Latifu. Stvari su se promenile i mislim da to mora da bude istraženo“, rekla je Robinson.

Latifin otac, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum jedan je od najbogatijih šefova država na svetu, vladar Dubaija i potpredsednik UAE.

Video poruke su snimane nekoliko meseci telefonom koji je Latifi prokrijumčaren godinu dana posle hvatanja i povratka u Dubai. Latifa je poruke snimala u kupatilu jer je jedino tamo mogla da zaključa vrata.

U porukama navodi kako se borila protiv vojnika koji su zaustavili brod kojim je pokušala da pobegne, kako je „šutirala i udarala“ i ujela jednog komandosa za ruku dok nije zavrištao; kako su je uspavali, odneli u privatni avion i kako se probudila u Dubaiju; kako je drže bez medicinske ili pravne pomoći u vili bez prozora, zabravljenih vrata i koju čuva policija.

Latifine snimke BBC-u je dostavila njena bliska prijateljica Tina Jauhiainen koja sa drugim princezinim prijateljima vodi kampanju Oslobodite Latifu.

Foto: Mark Thomas / Zuma Press / Profimedia

Kaže da su prijatelji teška srca doneli odluku da objave njene poruke, ali da je strah za njenu bezbednost bio jači. Oni su pokušali da uspostave kontakt sa Latifom koju drže u vili u Dubaiju, ali bez uspeha.

Šekik Muhamed sagradio je uspešan grad ali aktivisti za ljudska prava kažu da u njemu nema tolerancije i da je pravosudni sistem diskriminišuć prema ženama.

Šeik je uspešan uzgajivač konja i često se pojavljuje na važnim konjičkim događajima poput Rojal Askota gde je uslikan u društvu kraljice Elizabete II.

No i pored toga često je na udaru kritika kako zbog princeze Latife tako i zbog njene maćehe, princeze Haje bint al Husain koja je pobegla u London 2019. sa svoje dvoje dece.

Bekstvo brodom

Latifa, 35, prvi put je pokušala da pobegne sa 16 ali tek kada je stupila u kontakt sa francuskim biznismenom Hervom Žoberom 2011. je dugo planirano bekstvo počelo da se realizuje. U tome joj je pomagala Jauhiainen, njena instruktorka kapoeire, brazilske borilačke veštine.

Lativa i Jauhiainen su 24. februara 2018. godine čamcem na naduvanje i džet skijem krenule put međunarodnih voda gde ih je Žober čekao u jahti pod američkom zastavom.

Ali, osam dana kasnije, u blizini Indije, na brod su upali komandosi koji su dimnim bombama isterali Latifu i Jauhiainen iz kupatila gde su se krile i držali na nišanu.

Latifa je potom vraćena u Dubai i ništa se o njoj nije čulo. Jauhiainen i posada broda su oslobođeni iz pritvora u Dubaiju dve nedelje kasnije a indijska vlada nikada nije komentarisala svoju ulogu u osujećenom bekstvu.

Pre pokušaja bekstva 2018. godine, Latifa je snimila video koji je postavljen na Jutjubu posle njenog hvatanja. „Ako gledate ovaj video, znači da situacija nije dobra, ili sam mrtva ili sam u veoma, veoma, veoma lošoj situaciji“, rekla je ona.

Snimak je izazvao zabrinutost i pozive međunarodne zajednice da se princeza oslobodi. UAE su se našle pod velikim pritiskom i organizovan je sastanak sa Robinsonovom.

Sastanak sa Robinsonovom

Robinson je otputovala u Dubai u decembru 2018. na molbu prijateljice, princeze Haje, kako bi se sastala sa Latifom na ručku. Robinsonova je BBC-u rekla da je njoj i princezi Haji prethodno rečeno da Latifa boluje od bipolarnog poremećaja. Ispostavilo se kasnije da to nije tačno.

Robinsonova je priznala da nije pitala Latifu da joj ispriča u kakvoj je situaciji jer nije želela da „poveća traumu“ zbog Latifinog „stanja“.

Devet dana posle ručka, ministarstvo spoljnih poslova UAE objavilo je fotografije Robinsonove sa Latifom kao dokaz da je princeza dobro i na bezbednom. „Prevarili su me sa tim fotografijama. Bila sam potpuno iznenađena… Apsolutno šokirana“, rekla je Robinsonova.

Tenzije u vladajućoj porodici Dubaija su 2019. izbile u javnost kada je jedna od šekikovih žena, princeza Haja, pobegla u Britaniju sa decom i zatražila zaštitu od engleskog suda i zabranu približavanja za šeika.

Foto:EPA-EFE/STR

Iz sveta i regiona čitajte:

Prošle godine Vrhovni sud Engleske presudio je da je šeik Muhamed naredio i organizovao nasilni povratak Latife 2002. i 2018. godine kao i nezakonitu otmicu uz Britanije 2000. godine, njegove starije sestre, princeze Šamse koja je takođe pokušala da mu pobegne.

Sud je presudio da šeik Muhamed „nastavlja da lišava slobode ove dve mlade žene“.

Latifini prijatelji su se nadali da će prošlogodišnja presuda protiv šeika Muhameda i u korist princeze Haje pomoći Latifi. Kada su poruke prestale da stižu, njeni prijatelji su odlućili da objave njene poruke. „Verujem da bi želela da se borimo za nju, da ne odustanemo“, rekla je Jauhiainen.

Vlade Dubaija i UAE odbile su da objave u kakvom je stanju princeza Latifa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar