Foto:EPA-EFE/STR

Surovi vladar Dubaija, milijarder Šeik Al Maktum, naredio je otmicu i mučenje svojih dveju odbeglih ćerki i sproveo kampanju terora protiv svoje supruge princeze Haje, nakon što je spavala sa jednim od svojih telohranitelja.

Otkriveno je da je šeik naredio otmicu i mučenje dve odbegle ćerke – uključujući i jednu iz Britanije, piše Dejli mejl.

Viši sud utvrdio je da je milijarder šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, prijatelj kraljice, naredio otmicu princeze Šamse iz Kembridža, nakon što je 2000. godine krenula u bekstvo. Sud je otkrio da je on naredio komandosima da kidnapuju i njenu sestru princezu Latifu sa jahte 2018. godine, jer je i ona pokušala da pobegne iz Dubaija.

Njihov otac, jedan od najvažnijih britanskih saveznika na Bliskom Istoku, proglašen je odgovornim za obe zastrašujuće otmice. Nijedna princeza nije viđena u poslednje vreme i obe su očigledno zatvorene u očevoj palati, utvrdio je Viši sud.

Sud je zaključio da je šeik postupio „suprotno krivičnom zakonu Engleske i Velsa, međunarodnom pravu, međunarodnom pomorskom pravu i međunarodno prihvaćenim normama ljudskih prava“.

Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Ser Endru Mekfarlan, predsednik porodične divizije, objavio je svoja otkrića posle desetomesečne istrate koja je započeta prošle godine kada je najmlađa supruga šeika, princeza Haia Bint Al Husein (45), pobegla iz Dubaija u strahu za svoj život. Pobegla je u London sa ćerkom Jalilom (12) i sinom Zaidom (8).

U maju je šeik (70) poslao svoje advokate na Viši sud da zahtevaju „kratak povratak“ svoje dece u Dubai. Otkriveno je da je šeik Maktum, jedan od najbogatijih ljudi na svetu koji ima devet milijardi funti, a takođe je i premijer i potpredsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), izveo zastrašujuću kampanju uznemiravanja protiv svoje žene.

Ser Endru je rekao: ‘Majka je dokazala svoj slučaj s obzirom na činjenične navode koje je iznela.’

U njegovoj presudi piše: „Prvo, otac je u avgustu 2000. godine naredio i orkestrirao nezakonitu otmicu svoje ćerke Šamse iz Velike Britanije u Dubai. Drugo, otac je u dva navrata, u junu 2002. i februaru 2018. godine, naredio i orkestrirao prisilni povratak svoje ćerke Latife u porodičnu kuću u Dubaiju. Što se tiče i Šamse i Latife, tvrdi se da su nakon povratka pod očevo starateljstvo lišene slobode. Otac je vodio kampanju na različite načine, sa ciljem da maltretira, zastrašuje ili na drugi način muči majku.“

Hteo da uda ćerku staru 11 godina

Princeza Haia je takođe tvrdila da je šeik Muhamed dogovorio da se Jalila – koja je tada imala 11 godina – venča sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije Muhamedom bin Salmanom. Međutim, Ser Endru nije utvrdio da je taj navod dokazao.

Šeik Maktum koji voli trkačke konje, a koji lično zarađuje milion dolara dnevno od prihoda od nafte, potrošio je milione funti pokušavajući da održi ovaj slučaj Višeg suda u tajnosti.

Angažovao je ogroman broj advokata da se bore protiv njegove bivše supruge. Ipak Vrhovni i apelacioni sud odbili su njegovu ponudu za tajno suđenje, presudivši da svet treba da zna šta je Ser Endru zaključio o njegovom ‘zločinačkom’ ponašanju. Dejli mejl vodio je borbu za otvorenu pravdu, a sud je podržao čuvara koji je opet podržao napore štampe da upere reflektore na autokratski Dubai režim i njegov „lažni prikaz oaze tolerancije“.

Princeza Haja, obrazovana na Oksfordu, otkrila je istinu o Šamsi i Latifi, strahujući od iste sudbine.

Viši sud saslušao je dokaze od penzionisanog policijskog detektiva, Dejvida Beka, koji je vodio istragu o otmici princeze Šamse iz Kembridža.

Uplitanje Ministarstva spoljnih poslova

Rekao je da mu je bila onemogućena poseta Dubaiju nakon što se Ministarstvo spoljnih poslova „uključilo“ u to pitanje. Čarls Geke rekao je za princezu Haju, da je bilo „uplitanja“ Ministarstva spoljnih poslova nakon što je tadašnji ministar spoljnih poslova, pokojni Robin Kuk, izrazio „direktan interes“ za slučaj. Šeik Maktum negirao je sve navode protiv njega. Rekao je policiji 2000. godine da je Šamsa ranjiva i da je samo dete i da je osetio olakšanje kada je pronađena njegova nestala ćerka.

Šeik je na sudu rekao da Latifa nije kidnapovana, već spašena. Odbacio je sve navode koje je iznela njegova bivša supruga. Sud je međutim utvrdio da su sve tačne, osim dve, među kojima je ona da je postojao predlog da se princeza Džalila može venčati sa Muhamedom Bin Salmanom.

U izjavi objavljenoj nakon objavljivanja presuda, šeik Muhamed je rekao: ‘Ovaj slučaj se tiče veoma ličnih i privatnih stvari koje se odnose na našu decu. Apel je upućen da se zaštite najbolji interesi i dobrobit dece. Ishod ne štiti moju decu od medijske pažnje na način na koji su zaštićena druga deca u porodičnim postupcima u Velikoj Britaniji. Kao šef vlade nisam bio u mogućnosti da učestvujem u postupku utvrđivanja činjenica na sudu. To je rezultiralo objavljivanjem presude o „utvrđivanju činjenica“ koja neminovno govori samo jednu stranu priče. Tražim od medija da poštuju privatnost naše dece i ne izažu ih problemima zbog njihovih života u Velikoj Britaniji“.