Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Tim naučnika probušio je 900 metara debelu ledenu ploču na Antarktiku i spustio kameru u rupu u potrazi za blatom na morskom dnu. Na njihovo iznenađenje, kamera je otkrila stenu koju okružuju životinje.

Biolozi kažu da ovo slučajno otkriće morskog života na steni ispod antarktičkog leda dovodi u pitanje naše razumevanje organizama koji mogu živeti u okruženjima daleko od sunčeve svetlosti, piše New Scientist.

Pročitajte još:

Ispod ledenog pokrivača

Čini se da snimci pokazuju 16 morskih sunđera, kao i 22 neidentifikovane životinje među kojima bi mogli biti beskičmenjaci. To je prvi put da je takav oblik života pronađen ispod antarktičkog ledenog pokrivača.

„Postoji više razloga zbog kojih ta stvorenja ne bi trebalo da budu uopšte tamo“, kaže Hju Grifits iz „British Antarctic Survey“, koji je analizirao snimke. Smatra da životinje, koje se verovatno hrane filtriranjem, preživljavaju na hranjivim materijama u vodi na temperaturi od minus dva stepena celzijusa. Zagonetka je u tome što su izuzetno daleko od očiglednih izvora hranjivih sastojaka, s obzirom na to da se gromada nalazi 260 kilometara od otvorene vode na ledenoj ploči Filčner-Roni, gde fotosintetski organizmi mogu da prežive.

Štaviše, hrana za morkse sunđere verovatno putuje s još veće udaljenosti, kaže Grifits. S obzirom na ono što znamo o okeanskim strujama na tom području, čini se da je najbliži izvor sunčeve svetlosti udaljen 600 kilometara.

Još nije jasno jesu li životinje pronađene na steni nove za nauku, koliko su dugovečne – neki antarktički morski puževi stari su više desetina hiljada godina.

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

‘Sve je složenije nego što smo mislili’

Značaj ovog otkrića je u tome što sugeriše da je život u najtežim okruženjima Antarktika prilagodljiviji i bioraznolikiji nego što se mislilo.

„Otkrili smo da ovo nije neko groblje na kojem se nalazi tek nekoliko stvari, nego je sve složenije nego što smo mislili“, kaže Grifits. Kako se ledene ploče tope u svetu koji se zagreva, vrste poput onih pronađenih na steni mogle bi se pokazati nesposobnim za prilagođavanje brzim promenama.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar