Peking Kina
Peking Foto:EPA-EFE/WU HONG

Sastanak ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia i njegovih kolega iz 10 ostrvskih država Pacifika o regionalnoj saradnji danas je završen bez sporazuma, prenosi Si-En-En (CNN).

Vang je nakon sastanka rekao da su se države složile oko pet oblasti saradnje, ali da su potrebni dodatni razgovori na kojima bi se postigao konsenzus oko sporazuma.

„Kina će objaviti svoj dokument o poziciji, okviru i predlozima za saradnju sa ostrvskim državama Pacifika, i nastavićemo sa temeljnim razgovorima i konsultacijama kako bismo proširili konsenzus o saradnji“, rekao je Vang.

On je dodao da su neki doveli u pitanje motive Kine za aktivnost u regiji pacifičkih ostrva, i naveo da Kina podržava zemlje u razvoju u Africi, Aziji i na Karibima.

„Nemojte biti nespokojni i nervozni, jer zajednički razvoj i prosperitet Kine i svih zemalja u razvoju znače samo veću harmoniju, veću pravdu i veći napredak celog sveta“, rekao je Vang.

Vang je bio domaćin sastanka tokom diplomatske ture po Pacifičkoj regiji, na kojem je razmatran kineski predlog regionalnog sporazuma i petogodišnji plan saradnje.

Neke države imaju rezerve prema aktivnostima Kine na Pacifiku. Nova australijska Vlada odredila je tu regiju kao jedan od svojih spoljnopolitičkih prioriteta, kako bi odgovorila na poteze Kine.

Bonus video: Nesreća u Kini, umorni vozač preleteo naplatnu rampu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar