Kapitol, Vašington, Tramp
Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Stjuarta Roudsa, osnivača ultradesničarske organizacije "Čuvari zakletve" i još deset građana zbog kovanja zavere i njihove uloge u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021. Reč je o prvoj optužnici te vrste koja je definisana kao pokušaj zbacivanja, rušenja ili nasilnog uništavanja vlade Sjedinjenih Država. Više stotina pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa 6 . januara 2021. upalo je u Kapitol u neuspelom pokušaju da spreče kongresno potvrđivanje izborne pobede aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena.

Tužioci su ukazali da je Rouds od kraja decembra 2020. koristio privatnu šifrovanu komunikaciju kako bi planirao da otputuje u Vašington 6. januara.

On i drugi članovi organizacije planirali su da sa sobom ponesu oružje kako bi pomogli tu akciju, navode tužioci.

“Dok su neki od članova te organizacije utrčali u zgradu u vojnoj opremi drugi su ostali van – postavljeni u tumove, kako su ih nazivali, snaga za brzo reagovanje – spremni da oružje prenesu u grad”, saopštio je tužilac.

Navodi se i da su Tomas Koldvel, kao i Edvard Valjeho iz Arizone bili zaduženi za koordinaciju ovih, kako su označeni, snaga za brzo reagovanje.

Američki državni tužilac Merik Garland, dan uoči godišnjice napada prošle sedmice, najavio je da će na odgovornost pozvati sve građane koji su umešani u nerede.

Kapitol, Vašington, Tramp
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Do sada je optuženo više od 725 za krivična dela koja su prostekla iz napada. Njih 165 su se izjasnili da su krivi, a najmanje 70 ih je osuđeno. Garland je rekao da će Sekretarijat za pravosuđe, kako se izrazio, pratiti činjenice gde god da vode.

U javnom pozivu Mekarti je pozvan da govori o nizu tema, uključujući razgovore sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom pre, tokom i posle nasilja i upada u Kapitol. (Foto: AP/J.

Više stotina pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa 6 . januara 2021. upalo je u Kapitol u neuspelom pokušaju da spreče kongresno potvrđivanje izborne pobede aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena.

Napad na Kongres dogodio se nakon protestnog okupljanja kod spomenika Džordžu Vašingtonu tokom kog je bivši predsednik ponovio neutemeljene tvrdnje da je njegov izborni poraz posledica masovne izborne krađe – tražeći od svojih pristalica da se pakleno bore kako bi sprečili navodnu izbornu krađu.

„Čuvari zakletve“ su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripanika policije, vojske i hitnih službi.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar