Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ministarstvo pravde Sjedninjenih Država objavilo je novi tročasovni video snimak nastao prilikom upada na Kapitol 6. janura, koji prikazuje borbu između demonstranata i policije.

Na snimku se vidi kao demntranti mašu oružjem, tuku policajce, ali i kako jedan demonstrant umire na stepenicama Kapitola.

Pročitajte još:

Video je snimila sigurnosna kamera Kapitola i nema zvuk. Na početku snimka se vidi kako se policajci povlače, spotiču jedni o druge i ispiraju oči vodom iz hemijskog spreja. Huligani se okupljaju iza njih, koordiniraju napore da napadnu i probiju u Kapitol.

To je najduži video snimak nereda koji je vlada objavila do sada.

Na snimku se vidi i kako demonstranti počinju da se penju jedni na druge, pesniče i udaraju motkama policajce. Policija počinje da se povlači niže u tunel, na nju bacaju biber sprej, a jednog policajca zgnječili su na vratima.

Policajac Majkl Fanon na kraju pada i nestaje u masi, koja ga je potom pretukla jarbolom i pozivala na njegov linč. Fanon je rekao da je doživeo srčani udar i da je tokom napada pao u nesvest. Policija je trebalo više od pola sata da izbaci demonstrante iz tunela.

Dvoje policajaca oboreno je na zemlju i uvučeno u rulju gde su ih žestoko tukli. Jedan policajac je zbog povreda završio na ušivanju, a drugi je zadobio povrede lica i kičme.

Zabeležena je i smrt Rozane Bojlend, koja je umrla je od predoziranja, prema rečima lekara.

Udarali policajce svime što im je palo pod ruku

Vidi se i kako su u napadu, demonstranti napali policiju ne samo oružjem već i svime što im se našlo pod rukom, uključujući metalne motke, aparate za gašenje požara i biber sprej.

Izgrednici su koristili i predmete oduzete od policije, uključujući štitove za nerede koje su nastavili da guraju prema policajcima, i pendreke kojima su napali policiju. U jednom trenutku na snimku se može videti kako jedna osoba čak baca vatromet na red oficira.

Robert Mors, za koga tužioci navode da je planirao da osnuje sopstvenu policiju, nalazi se u zatvoru osuđen zbog pomaganja u organizovanju i vođenju rulje unutar tunela. Mors je optužen da je sa još osam muškaraca, uključujući Patrika Mekeija, koji je snimljen na viralnom video snimku kako gnječi policajca Danijela Hodžisa na vratima, i Federika Klajna, bivšeg zvaničnika Trampovog Stejt departmenta. Svi su rekli da nisu krivi.

Albukerki Hed, koji je navodno izvukao Fanonea u masu, takođe je optužen za napad. Kao i Danijel Rodrigez, za ​​koga tužioci kažu da je udario Fanona u vrat. I oni su se izjasnili da nisu krivi, piše CNN.

Foto:Tanjug/AP Photo/Julio Cortez

Dvojica optuženih koji se vide na snimku su osuđeni. Devlin Tompson, koji je priznao da je bacio zvučnik na policajce i udario policajca pendrekom u ruku, osuđen je na skoro četiri godine zatvora. Robert Palmer, koji je koristio aparat za gašenje požara, dasku i motku za napad na policiju, osuđen je na više od pet godina zatvora. Obojica su priznali krivicu za napad opasnim oružjem.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram