Foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

SAD hoće da ojačaju svoje defanzivne vojne kapacitete na Bliskom istoku da zaštite svoje trupe tamo i svog saveznika - Izrael, saopštio je danas Pentagon u sred rasta tenzija u regionu.

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin će preduzeti više mera namenjenih zaštiti američkih trupa u regionu, pružanju Izraelu više podrške i učiniti da SAD budu spremne da odgovore na ovu krizu u punom razvoju, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Nije dala više detalja ali je rekla da bi moglo da se radi o defanzivnim vojnim kapacitetima.

Predsednik SAD Džo Bajden sinoć je rekao da je vrlo zabrinut situacijom na Bliskom istoku i istovremeno pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da brzo postigne sporazum o primirju u pojasu Gaze.

U telefonskom razgovoru ranije juče u prisustvu potredsednice SAD Kamale Haris, Bajden je dao uveravanja Netanjahuu da su SAD angažovane za bezbednost Izraela naspram svih pretnji Irana.

Pročitajte još:

Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo u sredu vođe Hamasa Ismaila Hanijea koji ta palestinska islamistička grupa, libanski Hezbolah i Teheran pripisuju Izraelu.

Njegova smrt dogodila se dan posle izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Šokur, kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanje od proširenja rata na ceo Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare