Ruske zastave se vijore u Vuhledaru Foto: X

Ruske trupe preuzele su potpunu kontrolu nad gradom Vuhledar na istoku Ukrajine, bastionom koji je odolevao intenzivnim ruskim napadima od početka rata 2022. godine, objavili su u sredu ruski ratni blogeri i mediji.

Ruski Telegram kanali objavili su snimak trupa kako mašu ruskom trobojnom zastavom iznad razbijenih zgrada. Grad, koji je pre rata imao preko 14.000 stanovnika, uništen je, a stambene zgrade iz sovjetskog doba su razbijene i oštećene.

List Moskovski komsomolec piše da je Vuhledar konačno pao nakon što su poslednje ukrajinske snage iz 72. mehanizovane brigade, jedinice poznate po otporu, napustile grad kasno u utorak.

Vuhledar Foto: Sergey SHESTAK / AFP / Profimedia

Telegram kanal SHOT i proruski ratni blogeri potvrdili su da je Vuhledar pod potpunom ruskom kontrolom, iako nije bilo zvaničnog odgovora ni ruske ni ukrajinske vojske.

Rojters nije mogao nezavisno potvrditi te izveštaje. Rusko ministarstvo obrane zasad nije potvrdilo osvajanje grada u Ukrajini.

Regionalni ukrajinski zvaničnik je sinoć rekao da su ruske snage doprle do središta grada, strateškog utvrđenja koje je više od dve godine odolevalo ruskim napadima. Na snimcima ruskih snaga koje mašu svojom zastavom na krovu administrativne zgrade u središtu grada u utorak mogla se videti zgrada s razbijenim prozorima, delimično pretvorena u ruševine.

Rusija je 2022. rekla da je anektirala četiri ukrajinske pokrajine, uključujući Donjeck, što su Kijev i Zapad odbacili kao nezakonit čin. Moskva je nastojala da osvoji Vuhledar, rudarski grad u kojem je pre rata živelo oko 14.000 ljudi, kao ključan korak prema inkorporiranju cele Donjecke oblasti u Rusiju.

Važan grad na razmeđi dva fronta

Vuhledar – što znači „poklon uglja“ – jeste rudarski grad u regionu Donjecka na istoku Ukrajine sa predratnim stanovništvom od oko 14.000 ljudi, od kojih su skoro svi pobegli. Izgradio ga je Sovjetski Savez sredinom 1960-ih oko rudnika. Tamo sada postoje dva rudnika sa značajnim rezervama uglja. Rusi grad, koji se nalazi na ravnoj ravnici i sastoji se od visokih stambenih zgrada i drugih objekata, zovu Ugledar.

Grad se nalazi na razmeđi istočnog i južnog frontšta, zbog čega je dodatno važan za snabdevanje obe vojske.

Vuhledar je takođe blizu železničke linije koja spaja Krim, crnomorsko poluostrvo koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014, s ukrajinskom industrijskom regijom Donbas, koja se sastoji od Donjecka i istočne Luhanske oblasti, čijim većim delom upravlja Moskva.

Grad je takođe razoren neprestanim napadima.

Zauzimanje Vuhledara, koji Rusija prikazuje kao jedno od poslednjih ukrajinskih uporišta u južnom Donjecku, otvara put ruskim snagama da napreduju na druga mesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare